Povestea podului lui Dumnezeu, singurul pod natural din România

06.10.2021
Povestea podului lui Dumnezeu, singurul pod natural din România

Podul lui Dumnezeu este un pasaj rutier și pietonal funcțional. Acesta se găsește în județul Mehedinți, în centrul comunei Ponoarele, și măsoară 30 de metri lungime, 13 metri lăţime, 22 metri înălţime şi 9 metri grosime. Pasajul este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa.

Podul lui Dumnezeu

Podul natural de la Ponoarele, denumit în mod popular și Podul lui Dumnezeu, este unic în lume, fiindcă este singurul de acest fel pe care se poate circula. Acesta este traversat de drumul județean 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin.

Podul lui Dumnezeu este un vestigiu al Peşterii Podului, care a luat naștere prin surparea tavanului acesteia. Pasajul nu este altceva decât o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri.

Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor. Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului, se arată pe site-ul oficial al Primăriei Ponoare, Mehedinţi.

De-a lungul timpului, în jurul acestui pod au circulat tot felul de legende, care l-au făcut celebru și i-au dat numele din prezent. Unii localnici consideră că podul a fost realizat de Hercule, însă alții sunt de părere că aici este o intervenție divină.

Cea mai celebră legendă susține că în peșteră a locuit, la un moment dat, Dracul, iar oamenii s-au rugat la Dumnezeu să-i scape de duhul necurat. Drept urmare Tatăl Ceresc a lovit cu palma tavanul peșterii care s-a prăbușit și l-a alungat pe Drac, aceasta fiind de altfel și modalitatea prin care a apărut podul. Din nefericire, duhul necurat ar fi scăpat ieșind pe cealaltă gură a peșterii, iar apoi s-a urcat pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.

În zonă, mai circulă o legendă care susține că podul a fost construit de Dumnezeu pentru Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce fusese alungat de localnici din comună, fiind acuzat de furt. Călugărul voia să construiască o mănăstire în această regiune, însă oamenii de teamă să nu își piardă pământurile nu au fost de acord și au plănuit o înscenare.

După ce a ctitorit mânăstirea Vodiţa, Cuviosul Nicodim a venit aici la Ponoare, unde a dorit să facă o mânăstire. Se pare că oamenii au fost cei care au fost împotriva acestui proiect deoarece se gândeau ei că Nicodim în momentul în care va ctitori la Ponoare o mânăstire vor pierde o parte din pământurile lor. Şi atunci socotind că este o zonă destul de neprielnică agriculturii şi pământul pe care îl au vor trebui să-l dea, ei nu au primit cu bucurie această veste că s-ar face o mânăstire la Ponoare. În momentul în care s-a hotărât să plece, pentru ca să întărească mai mult argumentele, unii dintre localnici se spune că ar fi pus în traista cuviosului o găină tăiată şi un briceag. Astăzi este un loc la ieşire din Baia de Aramă numit Valea Găinii, este locul unde l-au prins pe Nicodim, l-au bătut şi au arătat oamenilor că el era un hoţ, a povestit preotul Vasile Ganţu, protopop al Protoieriei Baia de Aramă, potrivit adevarul.ro.

Podul lui Dumnezeu reprezintă, așadar, un obiectiv turistic, dar și un pasaj rutier și pietonal unic în lume.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot