Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

30.12.2020
Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

Cel mai lung pod din Europa. De-a lungul vremii, omul a creat fel de fel de construcții care au rămas în istorie. Podurile sunt proiecte necesare pentru transport, multe dintre ele impresionând prin mărimea lor. Acestea au devenit mai mari de la un secol la altul și au avut menirea de a lega comunități care fuseseră despărțite de ani de zile.

În Europa, de-a lungul timpului, au apărut tot mai multe poduri, legând diferite state între ele, dar și orașe din aceeași țară. Unul dintre podurile cele mai frumoase de pe „bătrânul continent” se află în Portugalia și se numește Vasco da Gama. Acesta traversează râul Tagus și leagă orașele Sacavém și Montijo.

Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

Când a fost construit podul Vasco da Gama?

Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Pe data de 29 martie 1998, podul a fost dat în folosință traficului rutier. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu.

Construcția a fost proiectată pentru a rezista unui cutremur de 4,5 ori mai mare decât cel care a lovit Lisabona, în anul 1755, care a fost estimat la 8,7 pe scara Richter. Podul a fost gândit să reziste 120 de ani și poate face față vântului de 250 km/h.

Piloni de susținere ajung și la 85 de m sub nivelul mării, iar lățimea podului este de 30 de metri cu o deschidere principală de 450 de metri.

Care este cel mai lung pod din Europa?

Pentru multă vreme, podul Vasco da Gama a fost cel mai lung din Europa. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a dus la realizarea altei construcții gigant. În anul 2016, Vladimir Putin a inaugurat podul numit „construcția secolului”, care are 19 km lungime și a costat 3,7 miliarde de dolari. Construcția leagă Rusia de peninsula Crimeea și a fost terminată cu șase luni mai devreme decât prevedea proiectul.

Vezi aici cum a fost realizată „construcția secolului”!

Foto: fineartamerica.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot