Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

30.12.2020
Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

Cel mai lung pod din Europa. De-a lungul vremii, omul a creat fel de fel de construcții care au rămas în istorie. Podurile sunt proiecte necesare pentru transport, multe dintre ele impresionând prin mărimea lor. Acestea au devenit mai mari de la un secol la altul și au avut menirea de a lega comunități care fuseseră despărțite de ani de zile.

În Europa, de-a lungul timpului, au apărut tot mai multe poduri, legând diferite state între ele, dar și orașe din aceeași țară. Unul dintre podurile cele mai frumoase de pe „bătrânul continent” se află în Portugalia și se numește Vasco da Gama. Acesta traversează râul Tagus și leagă orașele Sacavém și Montijo.

Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

Când a fost construit podul Vasco da Gama?

Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Pe data de 29 martie 1998, podul a fost dat în folosință traficului rutier. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu.

Construcția a fost proiectată pentru a rezista unui cutremur de 4,5 ori mai mare decât cel care a lovit Lisabona, în anul 1755, care a fost estimat la 8,7 pe scara Richter. Podul a fost gândit să reziste 120 de ani și poate face față vântului de 250 km/h.

Piloni de susținere ajung și la 85 de m sub nivelul mării, iar lățimea podului este de 30 de metri cu o deschidere principală de 450 de metri.

Care este cel mai lung pod din Europa?

Pentru multă vreme, podul Vasco da Gama a fost cel mai lung din Europa. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a dus la realizarea altei construcții gigant. În anul 2016, Vladimir Putin a inaugurat podul numit „construcția secolului”, care are 19 km lungime și a costat 3,7 miliarde de dolari. Construcția leagă Rusia de peninsula Crimeea și a fost terminată cu șase luni mai devreme decât prevedea proiectul.

Vezi aici cum a fost realizată „construcția secolului”!

Foto: fineartamerica.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot