Povestea misterioasei gropi din apropierea Polului Nord

28.04.2022
Povestea misterioasei gropi din apropierea Polului Nord

Pe Pământ sunt numeroase locuri misterioase, a căror poveste se lasă cu greu dezvăluită. Așa este și cazul unei gropi din Canada, din apropierea Polului Nord. Craterul Pingualuit mai este cunoscut și sub denumirea de „Ochiul de cristal”, fiind pentru multă vreme o destinație pentru exploratorii de diamante.

În nordul îndepărtat al Quebecului se găsește o regiune care este de două ori mai mare decât Marea Britanie, cunoscută sub numele de Nunavik. În anii 1950, această zonă a fost considerată, la nivel global, a opta minune a lumii. Acest lucru s-a datorat caracteristicilor terestre unice pe planetă.

Tundra de aici este marcată de crăpături, fisuri și depresiuni pline cu mici buzunare de apă. Cu toate acestea, printre nenumăratele adâncituri, craterul este principala atracție.

Craterul Pingualuit, o minune naturală

Craterul are un diametru de aproape 3,5 kilometri și o circumferință de peste 10 kilometri. Acesta este aproape perfect circular și este umplut cu apă, iar, privit de sus, arată ca o oglindă perfectă.

A fost descoperit pentru prima dată în 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când piloții de vânătoare l-au reperat și l-au folosit ca ajutor de navigație. Dar nu l-au împărtășit cu restul lumii până când războiul nu s-a terminat, a povestit Pierre Philie, geograf francez, pentru bbc.com.

Când au început să cerceteze zona, oamenii de știință au crezut că groapa a fost provocată de un vulcan și, drept urmare, au considerat că în interiorul ei ar trebui să existe diamante. Ulterior, datele științifice au evidențiat faptul că un meteorit a dus la apariția acestui crater.

Impactul s-a întâmplat acum 1,4 milioane de ani și ar fi fost de 8.500 de ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima. Apa din interiorul craterului este alimentată doar de ploaie și este considerată a fi a doua cea mai pură apă din lume, fiind întrecută doar de lacul Mashu din Japonia.

În anul 2007, o echipă de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec, condusă de profesorul Reinhard Pienitz, a vizitat craterul iarna pentru a preleva mostre de sub apă. Pienitz a descris craterul atunci ca fiind o „capsulă științifică a timpului”, care poate dezvălui indicii despre episoadele trecute de schimbări climatice și despre modul în care ecosistemele s-au adaptat sub presiune.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot