Povestea animalului din România care a fost adus, în țară, la ordinul lui Ceaușescu

17.02.2023
Povestea animalului din România care a fost adus, în țară, la ordinul lui Ceaușescu

Una dintre marile pasiuni ale lui Nicolae Ceaușescu a fost vânătoarea. Liderul comunist a început să simtă gustul acesteia, în anul 1955, iar de atunci a tras cu arma în tot ceea ce prindea în cătarea puștii: porci mistreți, urși și multe alte animale. Ba mai mult, într-una dintre călătoriile sale în străinătate, Ceaușescu a fost impresionat de un animal și a ordonat să fie adus și la noi în țară pentru a putea fi vânat de el.

Trebuie precizat că această viețuitoare nu s-a aflat în mod natural pe teritoriul țării noastre și a fost adusă la ordinul direct al liderului comunist. Este vorba despre oaia sălbatică, numită și muflon. Ceaușescu auzise că acest animal este foarte apreciat pentru coarnele sale și a decis să fie aduse mai multe exemplare și să se înmulțească în mod natural și în România.

Rezervația de mufloni din Dobrogea

Autoritățile române au ascultat dorința lui Nicolae Ceaușescu și au înființat o rezervație de mufloni în Dobrogea, în anii 1980. Au fost aduse mai multe exemplare, iar cu timpul acestea s-au înmulțit și s-au obișnuit cu clima din regiune. Rezervația, care are 300 de hectare, există și în prezent și adăpostește 65 de astfel de animale.

Localizată în satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria, rezervația a fost întreținută de salariații Ocolului Silvic Băneasa. Chiar dacă Nicolae Ceaușescu a murit, animalele tot sunt crescute pentru a fi vânate de alte persoane pasionate de acest sport.

Coarnele pitorești ale acestor animale reprezintă trofee prețioase. Sezonul de vânătoare pentru această specie este între 15 septembrie şi 15 decembrie. În această perioadă, vânarea unui muflon costă 2.000 de euro, iar cei care vor sa ia coarnele acasă trebuie sa mai plătească 3.000 de euro, au scris cei de la click.ro.

Cum arată muflonul?

Muflonul mai este denumit și oaia sălbatică europeană. Acest animal poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme și o înălțime maximă între 60 și 80 de centimetri. Coarnele masculului cresc în formă spiralată și pot ajunge la o lungime și de 90 de centimetri. Muflonul are simțuri foarte bune și este destul de ager, reușind să facă salturi și de 3-4 metri.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot