Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire administrativă din lume

20.07.2023
Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire administrativă din lume

Cea mai mare clădire administrativă din lume se află în India. Construcția a depășit Pentagonul, care deținea acest record de 80 de ani. Bursa de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse), căci despre ea este vorba, a fost finalizată recent și arată impresionant.

Bursa de Diamante din Surat, cea mai mare clădire administrativă din lume

La 240 de kilometri de Mumbai, cel mai populat oraș din India, se află localitatea Surat. Aici a fost finalizată recent cea mai mare clădire de birouri din lume. Construcția se întinde pe 14 hectare și are o înălțime de 15 etaje. Practic, întregul complex este format din nouă structuri dreptunghiulare, interconectate între ele printr-o ”coloană vertebrală” centrală.

Potrivit datelor oficiale prezentate de arhitecți, clădirea are peste 650.000 de metri pătrați suprafață utilă, ceea ce o face să fie cea mai mare clădire administrativă din lume, depășind Pentagonul. Construirea a durat patru ani, însă putea fi terminată mai devreme dacă nu era pandemia de coronavirus.

Cum arată cea mai mare clădire de birouri din lume?

Bursa de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse) va adăposti 65.000 de profesioniști în domeniul diamantelor, precum tăietori, lustruitori şi comercianţi. Se preconizează că în noiembrie 2023 va fi data în care se vor instala primii oameni în aceste birouri. În mod surprinzător, complexul a costat doar 388 de milioane de dolari.

Podelele sunt din marmură, iar atriumurile pline de lumină conectează peste 4.700 de spaţii de birouri ce pot fi folosite şi ca mici ateliere pentru tăierea şi lustruirea celebrelor pietre prețioase. Complexul are nu mai puțin de 131 de lifturi care duc către diferite zone, precum spații de vânzare cu amănuntul, locuri de luat masa și multe altele.

Clădirea a fost pusă pe hârtie de către firma indiană de arhitectură Morphogenesis, iar faptul că a devenit cea mai mare clădire administrativă din lume a fost o pură coincidență, fiindcă nimeni nu s-a gândit să bată recordul deținut de Pentagon. Construcția a fost gândită în așa fel încât indiferent de locul de unde intri să îți ia maxim șapte minute să ajungi la cel mai îndepărtat birou.

Întreg complexul a fost gândit să respecte regulile ecologice, iar autoritățile indiene consideră că va ajuta la dezvoltarea orașului Surat, potrivit cnn.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot