Nunțile de ieri și de astăzi. Cat de mult s-au schimbat tradițiile?

09.08.2022
Nunțile de ieri și de astăzi. Cat de mult s-au schimbat tradițiile?

Sezonul nunților este în toi, odată cu venirea verii. Tineri îndrăgostiți își jură iubire, înconjurați de prieteni și familie. Nuntașii sunt nevoiți să scoată bani pentru a-i ajuta pe tineri în călătoria pe care o vor începe. Deși esența evenimentului a rămas aceeași, există câteva tradiții care s-au schimbat odată cu trecerea timpului.

Cererea în căsătoria și zestrea miresei

În trecut, fetele începeau să se căsătorească de la 14-15 ani sau odată cu vârsta majoratului, în funcție de caz și de mediu. Pentru băieți, de obicei, ei se însurau înainte să-și facă stagiul militar, mai exact înainte să împlinească 21 de ani. După cererea în căsătorie, părinții viitorilor miri se întâlneau și vorbeau despre data nunții și discutau prezentarea zestrei de către familia fetei- această etapă se numea pețitul. Tot atunci se alegeau nașii, care era din partea mirelui și era musai să fie cel care îl botezaseră. Cheltuiala nunții o suporta părinții mirelui, mai exact tatăl băiatului, socrul mare.

Urmează predarea zestrei, când mireasa primea de la părinți animale, pământ, bani și o ladă cu țesături, conform epochtimes-romania.ro. La dezvelirea zestrei participa tot satul. Se cânta și se juca în așa fel încât să se știe în sat despre averea fetei. Înainte de ziua nunții, se lăsau brazi la poarta miresei și apoi era decorat cu ornamente făcute la casa fetei cu o zi în urmă. Cavalerii de onoare erau cei care duceau brazii la biserică, pentru a simboliza sănătatea și belșugul tinerilor căsătoriți. Această tradiție nu a dispărut încă din ritualul nunților actuale, dar depinde mult de zona țării în care se face nunta.

Ziua nunții și petrecerea ca în basme

Dimineața nunții- care de obicei avea loc duminica- înseamna momentul în care mirii se găteau și se pregăteau să plece la biserică. Deși prilejul este unul fericit, în zona Moldovei se cântau melodii triste în drum spre lăcașul de cult care-i aminteau fetei de viața pe care o lăsa în urmă. Mirele avea și el parte de cântece care vorbeau despre cum tânărul urma să-și piardă libertatea.

Petrecerea de după putea dura și zile întregi, în funcție de zonă. Când lovea miezul nopții, nașa îi schimba voalul miresei pentru un batic, astfel simbolizând trecerea de la domnișoară la soție. De asemenea, nașa trebuia să rupă o turtă deasupra capului miresei și să o împartă invitaților, reprezentând astfel bunăstarea.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot