Cât mai merge darul la nuntă în 2022?

14.06.2022
Cât mai merge darul la nuntă în 2022?

Ziua nunții este una dintre acele momente memorabile pentru mulți dintre noi. Sau ar trebui să fie. Totul este planificat în cele mai mici detalii, cu domnișoare de onoare cu rochii asortate, un buchet uimitor, un tort superb și delicios, muzică și un meniu apetisant. La sfârșitul petrecerii, oaspeții oferă darul de nuntă, de cele mai multe ori cash. Cel puțin, în România. 

Ei bine, de toate acestea se ocupă viitorii miri cu sau fără ajutorul părinților. În zilele noastre, majoritatea tinerilor nu acceptă ajutorul acestora, dorindu-și ca ziua cea mare să fie în totalitate organizată de ei.

Cheltuielile sunt enorme, însă avantajul unora dintre ele este că nu trebuie achitate în totalitate de la început.  Prin urmare, multe dintre aceste sume se vor recupera, într-o măsură sau alta, după încheierea petrecerii, când invitații vor da „darul”.

Care este suma potrivită pentru darul de nuntă?

A oferi bani în loc de cadou de nuntă este, în zilele noastre, cea mai potrivită alegere. Și pentru miri și pentru nuntași. Aceștia bani îi pot ajuta pe miri să-și cumpere ce își doresc pentru începutul lor sau pot reprezenta contribuția la biletele pentru luna de miere. Acestea fiind spuse, atunci când vine vorba de banii cadou de nuntă și de suma corespunzătoare pentru cadoul de nuntă, lucrurile pot deveni ușor confuze.

500 de lei de invitat, suma corectă?

Deși nu există o sumă maximă pentru cadou de nuntă, ideal ar fi ca suma să nu fie mai mică decât meniul. Dacă meniul este în jur de 250 lei, atunci o sumă potrivită pentru un invitat obișnuit ar fi 500 lei. De obicei, rudele apropiate, părinții, nașii dau mai mult. De exemplu, în București, darul dat de nași poate ajunge până la 4.000 -5.000 de lei. Trebuie spus că în București și în orașele mari, darul este cu 20-30% mai mare decât în provincie.

Cei care se gândesc la câți bani să dea la o nuntă vor lua probabil propria lor situație financiară în considerare. O regulă simplă este să te încadrezi în jurul sumei de 500-1000 de lei, dar poți ajusta suma exactă în funcție de finanțele personale, precum și de relația cu cuplul.

De asemenea, dacă nunta este una de lux și ai fost invitat, cu siguranță mirii se vor bucura de prezența ta mult mai mult decât de suma din plic oferită la sfârșitul petrecerii.

În unele zone din România, la sfârșitul petrecerii există o tradiție în care este implicată mireasa. Acesteia i se dă voalul jos de către nașă și i se pune o basma în schimb. Acest ritual semnifică trecerea femeii de la domnișoară la doamnă de casă. Mai amuzant este faptul că mireasa refuză basmaua de câteva, semn că n-ar vrea totuși să-și schimbe statutul. Ulterior, toți cei care vor să o felicite pentru decizia luată într-un final, merg la ea și îi pun bani la piept sau în basma.

Prin urmare, dacă vrei să feliciți mireasa că a devenit gospodină, ar trebui să mai ai la tine o sumă de bani pregătită, la fel, în funcție de relația cu ea. De obicei, socrii, părinții și rudele dau de la 50 la 100 lei pentru proaspăta doamnă.

Darul de nuntă în alte culturi

Așteptările cu privire la câți bani să dăruiești variază foarte mult între diferitele culturi, scrie Hitched. De exemplu, la nuntile japoneze, banii sunt un cadou foarte des intalnit. Un prieten al cuplului poate da 200 de lire sterline în yeni, în timp ce rudele pot da de trei ori această sumă. Banii sunt puși într-un plic numit Goshugi-bukuro, iar pe plic sunt scrise numele tău și suma oferită.

În China, banii sunt aproape întotdeauna dați cuplului în plicuri roșii. În mod obișnuit, oaspeții calculează suma de oferit în funcție de cât ar fi costat masa, așa că, cu cât masa și locul de desfășurare sunt mai încântătoare, cu atât se dau mai mulți bani.

Mai mult decât atât, în China, servirea ceaiului este un semn de respect. O ceremonie tradițională a ceaiului, numită cha tao, ajută la marcarea etapelor și sărbătorilor vieții, inclusiv nunți. La nunțile chinezești, darul de nuntă în bani este legat de acea ceremonie speciala a ceaiului.

Aproape de sfârșitul zilei nunții, o mireasă chineză servește ceai noilor ei socri. Pe măsură ce începe ceremonia ceaiului, mireasa îngenunchează în fața oamenilor pe care îi va servi, care sunt așezați. Ea le oferă ceaiul într-o anumită ordine, începând cu părinții mirelui și trecând de la cel mai în vârstă la cel mai tânăr membru al familiei mirelui.

Cea mai periculoasa mâncare este tortul de nuntă (Proverb american)

Când ceaiul este gata, mireasa ia ceștile goale de la fiecare membru al familiei și, în schimb, i se prezintă un plic roșu, numit hung bao, care este plin de bani (și uneori de bijuterii). Într-o versiune mai contemporană a acestui ritual, participă atât mireasa, cât și mirele.

În Japonia, banii sunt un cadou comun la nuntă. Părinții mirelui dau în mod tradițional banii familiei miresei în ashugi-bukuro sau plic special. Plicul are fire de aur și argint răsucite și legate într-un nod decorativ. Folclorul japonez spune că nodul ar trebui să fie imposibil de deschis. Suma din interior este de obicei destul de generoasă. Poate fi echivalentul a trei salarii ale mirelui sau o sumă fixă ​​de 500.000 de yeni (aproximativ 5.000 de dolari).

La nunțile nigeriene, există o tradiție numită „dansul banilor” în care cuplul este stropit cu bani. În plus, oaspeții vor umple plicuri cu bani sau un cec și îl vor da proaspeților căsătoriți. Suma variază în funcție de relația ta cu cei doi miri.

La nunțile poloneze sunt foarte importante acele de siguranță și banii, evident, dacă oaspeții vor să danseze cu mireasa. La o nuntă poloneză, invitații pun bani pe rochia de mireasă pentru a avea șansa de a dansa cu ea. De obicei, banii sunt folosiți pentru a finanța luna de miere a tinerilor căsătoriți. În plus, invitații pot forma un cerc în jurul miresei și pot arunca bani în voalul ei.

La nunțile italiene, mireasă poartă adesea o geantă specială la recepție numită „la borsa” și va strânge plicuri cu bani de la invitați pentru a acoperi cheltuielile de nuntă.

Un lucru important de reținut este că suma oferită mirilor nu ar trebui să fie afectată de faptul că nunta este în afara orașului în care locuiești. Chiar dacă plătești pentru transport și cazare, de obicei este așteptat un cadou, deși majoritatea cuplurilor se vor aștepta la ceva mai puțin din cauza cheltuielilor tale pentru a ajunge la nuntă.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
De ce să nu comanzi niciodată ciorbă la restaurant. Ingredientul dăunător pe care îl pun...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising