De unde vine obiceiul de „a fura mireasa” de la nunți?

08.01.2020
De unde vine obiceiul de „a fura mireasa” de la nunți?

Unul dintre cele mai stranii obiceiuri mioritice are loc la nunți și înmormântări, două dintre cele mai importante evenimente din viața românilor. Iar „Furatul miresei” este o tradiție care cu greu poate fi găsită la popare din Occident. Unde își are originile acest obicei?

Puțini sunt cei care știu că obiceiul de a fura mireasa a fost adus în spațiul carpato-danubiano-pontic de către țigani. Totuși, tradiția își are originile în Antichitate.

Legenda spune că primii hoţi de mirese au fost cei care au răpit Sabinele. La puțină vreme după întemeierea Romei, romanii au organizat o petrecere la care au invitat tribul Sabinilor. Aceștia din urmă erau cunoscuţi pentru femeile lor frumoase.

La finalul evenimentului, profitând de faptul că bărbaţii adormiseră și se îmbătaseră, romanii le-au răpit nevestele, surorile şi fiicele, fugind cu ele. Se spune că sabinii ar fi mers să le recupereze, dar femeile s-ar fi îndrăgostit de răpitorii lor.

În Anglia medievală se fura mireasa

Această tradiție a existat şi la vechii nobili din Anglia medievală care, în ziua nunţii, luau mireasa de la nuntă, o necinsteau şi apoi o returnau mirelui. Dacă mirele nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, era nevoit să scoată din buzunar sume mari de bani.

În funcție de zonele din România unde are loc nunta, obiceiul diferă. În anumite regiuni, se spune ca mireasa este în responsabilitatea nasului până la miezul noptii, iar mai apoi aceasta devine responsabilitatea mirelui. În functie de momentul în care rapitorii vin sa fure mireasa, rascumpararea se va negocia cu cel responsabil, fie cu nașul, fie cu mirele.

Curiozități despre mirese și nunți:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot