Numeralul. Clasificarea numeralelor

19.07.2022
Numeralul. Clasificarea numeralelor

Numeralul este un cuvânt literă, simbol, cifră, valoare sau măsurătoare care exprimă un număr. Când vorbim sau scriem despre numere folosim cifre, cum ar fi „4” sau „patru”. Dar am putea, de asemenea, să ridicăm 4 degete sau să batem de 4 ori pe jos.

Toate acestea sunt moduri diferite de a ne referi la același număr. Există, de asemenea, numere speciale (cum ar fi π (Pi)) care nu pot fi scrise cu exactitate, dar care sunt tot numere, deoarece cunoaștem ideea din spatele lor.

Numeralul și tipul de numerale

Un numeral este un simbol sau un cuvânt care reprezintă un număr.

Exemple: 3, 49 și douăsprezece sunt toate numere.

Așadar, numărul este o idee, iar numeralul este modul în care îl scriem. O cifră este un singur simbol utilizat pentru a forma numere.

Numeralele pot fi cardinale, adică 0, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9. Acestea sunt cele zece cifre pe care le folosim în cifrele de zi cu zi.

Exemplu: Numărul 153 este formată din 3 cifre („1″, „5″ și „3″).

De asemenea, ele pot fi ordinale adică dau poziția exactă a unui obiect. De exemplu primul, al doilea, al treilea.

Potrivit Britannica, cifrele hindu-arabe, setul de 10 simboluri (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) reprezintă valori în sistemul zecimal. Acestea își au originea în India în secolul al VI-lea sau al VII-lea și au fost introduse în Europa prin intermediul scrierilor matematicienilor din Orientul Mijlociu, în special al-Khwarizmi și al-Kindi, în jurul secolului al XII-lea. Acestea au reprezentat o ruptură profundă cu metodele anterioare de numărare, cum ar fi abacul, și au deschis calea pentru dezvoltarea algebrei.

De asemenea, există și numerele romane. Acestea sunt simbolurile utilizate într-un sistem de notație numerică bazat pe sistemul roman antic. Simbolurile sunt I, V, X, L, C, D și M, care reprezintă 1, 5, 10, 50, 100, 500 și, respectiv, 1.000.

Printre exemplele de utilizare a cifrelor romane în prezent se numără denumirea capitolelor de carte, titlurile Jocurilor Olimpice de vară și de iarnă și marcarea orelor pe cadranele ceasurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot