Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?

10.08.2022
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?

Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut un mare viciu, alcoolul, viciu care i-a grăbit sfârșitul.

Nichita Stănescu s-a născut pe data de 31 martie 1933, la Ploiești, și a terminat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București. După ce și-a început activitatea literară, critici de seamă ai țării au observat geniul poetului. De altfel, Nichita Stănescu a fost apreciat și peste hotare, iar în anul 1975 a fost recompensat cu Premiul Herder.

Alcoolul, marele viciu al lui Nichita Stănescu

Nichita Stănescu a fost un geniu al literaturii românești, însă a avut un mare viciu, alcoolul. Poetul devenise dependent de băuturile alcoolice, care îi ofereau inspirație. Starea de relaxare fizică și psihică oferite de licoarea bahică făceau cuvintele să curgă unele după altele pe hârtie, iar poetul nu mai putea renunța la acest obicei.

Faptul că poetul era recunoscut pe plan internațional a făcut-o pe Elena Ceaușescu să îl trimită pe ministrul Sănătății, de la acea vreme, la el acasă și să îl consulte. Din păcate, scriitorul a trăit doar 50 de ani, alcoolul distrugându-i ficatul.

Cunoscuţii şi prietenii apropiaţi ai poetului au povestit despre consumul impresionant din garsoniera acestuia, despre cum admiratorii veneau în vizită cu sticle de votcă şi palincă, dar şi despre sumele cheltuite pe băutură de Nichita, până la 2.500 de lei pentru câteva zile, în condiţiile în care un salariu mediu era de aproximativ 1.000 de lei, au scris cei de la adevarul.ro. Potrivit celor care l-au cunoscut, poetul ajunsese să consume și două sticle de vodcă pe zi.

Cu toate că bea foarte mult, peste două sticle de vodcă pe zi, Nichita nu era aproape niciodată beat. Alcoolul îi producea o stare de efervescenţă intelectuală vecină cu geniul, a povestit prozatorul Ștefan Agopian, un apropiat al lui Nichita Stănescu.

Nichita Stănescu a fost confundat cu un cerșetor

În decursul vieții, poetul a fost apreciat în lumea literară, fiind invitat peste tot în țară la diferite evenimente culturale. Bețiile lui Nichita Stănescu sunt celebre, iar una dintre ele a rămas pentru totdeauna în istorie. Invitat în Maramureș la un eveniment, Nichita Stănescu a băut toată noaptea, iar a doua zi când a vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța, acesta era atât de răvășit încât localnicii au crezut că este un cerșetor.

La vizita lui la liceul din Sighetu Marmaţiei, fiind sub influenţa alcoolului, s-a adresat fetelor care îl aşteptau pentru a recita poezii în cinstea poetului cu diminutivul „Vă salut, pizdoaicelor!”. Vizita lui a continuat în aceeaşi notă la Cimitirul Vesel din Săpânţa. Unii locuitori ce l-au văzut pe poet cu părul răvăşit, aplecat peste cruce, plângând, l-au confundat cu un cerşetor, a declarat scriitorul Nicoara Mihali, potrivit sursei citate mai sus.

Starea de sănătate a lui Nichita Stănescu s-a agravat în anul 1981, când ficatul acestuia nu mai făcea față cantităților mari de vodcă. Drept urmare, poetul a fost internat la Spitalul Fundeni. Doi ani mai târziu, în noaptea de 12 spre 13 decembrie, scriitorul a trecut la cele sfinte, însă operele sale au rămas pentru eternitate, conform Wikipedia.org.

Foto: b1tv.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot