Când a apărut București, între adevăr și legende? Care este cel mai vechi cartier?

08.08.2022
Când a apărut București, între adevăr și legende? Care este cel mai vechi cartier?

București este cel mai mare oraș al României și în același timp capitala țării. Populația rezidentă a orașului numără aproape 2 milioane de oameni, iar în fiecare zi este tranzitat de peste 3 milioane. Orașul este compus din 6 sectoare și 47 de cartiere, iar suprafața totală este de 240 kilometri pătrați. Deocamdata, întruncât orașul este într-o expansiune permanentă. Atestarea oficială a orașului este în anul 1459, iar modul în care a apărut se află sub umbra mai multor legende, nefiind recunoscut oficial primul om de pe ce aceste meleaguri. 

Când a apărut București, între adevăr și legende

București

Există mai multe legende în spatele ideii de formare a Bucureștiului. Prima și cea care a rămas în memoria colectivă este că omul din spatele numelui este un anume cioban pe nume Bucur. Pe malurile unui râu, Bucur își păștea oile. Uimit de frumusețea  locului, acesta s-a decis să întemeieze un cătun. Legenda lui Bucur este pusă în concordanță cu o biserică de lângă Mănăstirea Radu Vodă, denumită Biserica lui Bucur. Chiar și datarea bisericii le dă bătăi de cap cercetătorilor. Deși biserica este pomenită în textele mai multor autori români și străini ca fiind construită de însuși Bucur, unii cercetători susțin că a fost zidită în 1416, adică ceva mai târziu.

Cea de-a doua legendă din spatele apariție capitalei i se atribuie lui Negru Vodă, voievod al Țării Românești. Controversatul conducător se crede a fi fondatorul Țării Românești. Cei mai mulți autori susțin ideea că Negru Vodă a întărit totuși un oraș deja existent.

Pe lângă aceste două idei pierdute în negura timpului, povestea apariției orașului duce până la Mircea cel Bătrân (1386-1395, 1397-1418), care ar fi clădit orașul de bucurie în urma unor victorii împotriva turcilor. Oficial, prima atestare documentară a Bucureștiului s-a făcut pe data de 20 septembrie 1459, când Vlad Țepeș scutește de dări și consolidează dreptul de proprietate pentru mai mulți locuitori.

Care este cel mai vechi cartier al orașului?

București

Orașul București este format din peste 40 de cartiere, printre cele mai importante fiind: Lipscani, Primăverii, Dorobanți, Cotroceni, Rahova, Tineretului, Ferentari, Drumul Taberei, Obor sau Titan-Balta Albă. Numele acestora au o însemnătate istorică, majoritatea având legătură cu diferite acțiuni care au influențat evoluția orașului.

De unde vine numele cartierelor Bucureștiului?

Numele cartierului Drumul Taberei provine de la taberele pandurilor lui Tudor Vladimirescu care s-au stabilit în timpul Revoluției din 1821.
Numele Titan Balta Albă provine dintr-o legendă în care în timpul epidemiei cunoscute ca Ciuma lui Vodă Caragea, exista o groapă în care erau aruncate cadavrele bolnavilor și acoperite cu var nestins. Cât despre numele cartierului Tineretului, acesta provine de la parcul din apropiere, Parcul Tineretului, construit în anii ’70.

Cel mai vechi cartier al orașului încă existent este Lipscani. Acesta datează din 1459, când Vlad Țepeș și-a stabilit curtea domnească la Curtea veche. Denumit în cinstea orașului Leipzig, aici se adunau comercianții saxoni pentru a face afaceri cu localnicii. În acest loc se găsesc totodată mai multe clădiri istorice care au supraviețuit cutremurelor, războaielor și a schimbărilor sociale. Biserica Sfântul Anton, Mănăstirea Stavropoleos sau Hotel Concordia, cunoscut ca fiind locul unde s-a hotărât Unirea Principatelor Române.

Cât despre cea mai veche clădire încă locuibilă din București, aceasta se numește Casa Melik și a fost construită în jurul perioadei 1750. În prezent este locul Muzeului Theodor Pallady.

Foto: Depositphotos.com & Asociatiagenesis.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot