„Marea majoritate” este pleonasm?

22.02.2018
„Marea majoritate” este pleonasm?

Expresia „Marea majoritate” este sau nu un pleonasm? De multe ori, limba română naște aprigi dispute, mai ales când la mijloc sunt expresii des folosite de marea majoritate (sîc!) în limbajul colocvial. Este sau nu corect să utilizezi această formulare?

Ce este un pleonasm?

Conform definiției, un pleonasm este exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte alăturate cu același sens. Printre cele mai comune pleonasme din limba română se numără: „M-am întors înapoi”, „Avansați înainte”, „Coboară jos” sau „Același numitor comun”. Nu însă și „Marea majoritate”, întrucât această exprimare nu este pleonastică.

În urmă cu ani buni, George Pruteanu, unul dintre cei mai cunoscuți filologi români, explica de ce „Marea majoritate” nu poate fi considerat un pleonasm. „Nu, ‘marea majoritate’ nu e pleonasm, deoarece o majoritate poate fi mică, la limită (51%) sau mare (99%)”, își motiva decizia Pruteanu.

„Decât” sau „doar”? Când folosim „decât” și când folosim „doar”?

Totuși există voci care spun că, dacă „Marea majoritate” nu este un pleonasm, atunci de ce nu se folosește expresia „mica majoritate”? „Majoritatea” este o cuantificare relativă și variabilă și poate admite o gradație. Și formularea „mica majoritate” ar fi corectă, doar că nu este prea utilizată.

Majoritatea este sau majoritatea sunt?

Substantivul feminin „majoritate” mai ridică o problemă, de această dată a acordului. Dacă accentul logic cade pe indivizii ca atare, pe persoane sau obiecte, atunci acordul e la plural.  În cazul în care accentul logic cade pe ideea de grup compact, pe entitatea grup (ansamblu), atunci acordul e la singular.

Cuvinte pe care mulți le pronunță greșit. „Țigare” sau „țigară”, „vroiam” sau „voiam”?

De exemplu: „În aceasta clădire, majoritatea ușilor sunt defecte” și nu „În această clădire, majoritatea ușilor este defectă”. Dacă accentul cade pe unitatea grupului, vom spune: „Majoritatea clasei s-a bucurat pentru Ionuț că a promovat examenul” și nu „Majoritatea clasei s-au bucurat pentru Ionuț că a promovat examenul”.

Marea majoritate
Marea majoritate purta uniformă

Câți oameni vorbesc limba română

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată  și limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din păcate, nu există însă o cercetare care să spună câți vorbesc corect limba română.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot