În ce țări avortul este interzis?

04.08.2022
În ce țări avortul este interzis?

Avortul reprezintă întreruperea sarcinii fie din cauze naturale, cum ar fi problemele anatomo-fizice, fie din cauze provocate. Acest proces duce la moartea fătului. În statele civilizate, avortul este considerat un drept al femeilor, care poate fi efectuat în primele săptămâni din sarcină, atunci când nu vor să aibă un copil din diferite motive mai mult sau mai puțin obiective.

Avortul “la cerere” este subiectul a numeroase controverse și poate ridica probleme de ordin moral. Acesta are loc prin intervenție chirurgicală la dorința expresă a femeii. Opoziția împotriva avortului vine de multe ori din partea organizațiilor religioase. Mulți consideră că există o luptă între dreptul femeii asupra propriului său corp și dreptul fătului la viață. Cu toate acestea, potrivit medicilor, micuțul nu are dezvoltate simțurile de durere până în a 24-a săptămână din sarcină, potrivit Wikipedia.org.

Țările unde femeile nu au voie să facă avort

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis de curând să anuleze dreptul femeilor de a face avort, după aproape o jumătate de secol de protecție pentru acest drept al femeilor. Decizia este una surprinzătoare, având în vedere că SUA este văzută ca fiind cea mai puternică democrație din lume.

Potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare pro-choice (pro-alegere sau mai bine spus pro-avort), se așteaptă ca 26 din cele 50 de state ale Americii să ia imediat măsuri împotriva clinicilor care oferă avorturi, au scris cei de la time.com.

Conform Centrului pentru Drepturile Reproductive, există 24 de țări în lume în care avortul este complet interzis. În Europa, acest drept al femeilor este interzis în Andorra și Malta, în El Salvador și Honduras în America Centrală, în Senegal și Egipt în Africa și Filipine și Laos în Asia. Datele statistice arată că aproximativ 90 de milioane de femei trăiesc în țări unde avortul este interzis complet.

Activiștii și militanții pro-avort din multe dintre aceste țări continuă să lupte pentru a reduce aceste restricții. Legile dure din El Salvador, introduse în anul 1998, la presiunea Bisericii Catolice, au făcut ca multe femei să-şi piardă viaţa făcând avorturi pe ascuns, iar cele care au supraviețuit și au fost prinse au fost acuzate de omucidere agravată.

Peste 50 de țări și regiuni din lume permit avorturile numai atunci când sănătatea femeii este în pericol. În unele zone se face referire doar la sănătatea fizică, în timp ce în altele este inclusă și sănătatea mintală. Printre aceste state se numără Libia, Iranul, Indonezia, Venezuela și Nigeria. În unele țări, avortul este permis pentru cazurile de viol, incest sau anomalii ale fătului.

În Brazilia, de exemplu, avortul este ilegal, cu excepția cazurilor de viol, atunci când viața femeii este pusă în pericol sau când fătul are anencefalie, adică lipsește o parte a creierului sau a craniului. În ianuarie 2021, în Polonia a fost introdusă o interdicție aproape totală a avortului, permițând procedura doar în cazuri de viol, incest sau când viața mamei este în pericol. Interdicția a eliminat excepția pentru cazurile de anomalii ale fătului, severe și ireversibile.

În ce țări femeile pot face avort fără probleme?

Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, în Japonia, India, Canada, precum și în cea mai mare parte a țărilor din Europa femeile pot cere să facă avort pe baza unor motive sociale sau economice. Nu mai puțin de 72 de țări, inclusiv Franța și Germania, permit avortul într-o anumită perioadă de timp a sarcinii, adică în primele 12 săptămâni. Chiar și în aceste țări, există adesea o varietate de excepții care permit ca avorturile să aibă loc și după această perioadă. În Marea Britanie, de exemplu, există o limită de 24 de săptămâni pentru avort, dar dacă fătul are o dizabilitate, cum ar fi sindromul Down, sarcina poate fi întreruptă oricând în timpul gestației. Și în România avortul este permis.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Tags:
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot