Cine a fost „Roe” din decizia Roe vs Wade? Datorită ei a fost legalizat avortul!

18.07.2022
Cine a fost „Roe” din decizia Roe vs Wade? Datorită ei a fost legalizat avortul!

Pentru milioane de americani, ea a fost Jane Roe. Dar pentru prieteni și familie, ea era doar Norma.

Femeia aflată în centrul cazului Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul în America, dar care a fost recent anulat printr-o decizie cu 6-3 de către Curtea Supremă, s-a descris în memoriile sale din 1994 ca fiind „o femeie dură, născută în durere și furie și crescută în mare parte de mine însămi”.

Norma McCorvey era o tânără muncitoare de 22 de ani care se lupta cu munca la carnaval când a rămas însărcinată cu al treilea copil în 1970 și a solicitat un avort. Ea dăduse deja naștere unei fiice în timpul unei căsnicii abuzive în adolescență și unei alte fiice în timpul unei relații scurte câțiva ani mai târziu, și a dat ambii copii, primul mamei sale și al doilea unei familii adoptive. De data aceasta, a vrut să pună capăt sarcinii.

Roe vs Wade, decizia care permitea avorturile

Legile din statul natal al lui McCorvey, Texas, permiteau avortul doar atunci când viața mamei era în pericol, așa că a intentat un proces cu avocații Sarah Weddington și Linda Coffee, care căutau un reclamant pentru a contesta legea statului.

Pentru a-și proteja intimitatea, McCorvey a primit pseudonimul „Jane Roe” în procesul împotriva lui Henry Wade, procurorul districtului Dallas County. Cazul avea să dureze ani de zile pentru a ajunge la Curtea Supremă, oferind puțin ajutor pentru Jane Roe, care a născut o a treia fetiță și a dat-o spre adopție. Dar, atunci când cauza Roe vs. Wade a fost în cele din urmă audiată în 1973, a oferit drepturi de sănătate reproductivă nou apărute americanilor care aveau copii.

McCorvey nu și-a dezvăluit public identitatea decât în anii 1980, când a ieșit în evidență ca o apărătoare înfocată a avortului. Cu toate acestea, în 1995, după zeci de ani în care a lucrat în clinici de avorturi și a trăit în mod oficial ca lesbiană împreună cu partenera sa Connie Gonzalez, McCorvey a uimit lumea declarându-se o creștină renăscută, decisă să anuleze hotărârea Roe vs. Wade.

„Scopul meu acum este de a câștiga și alți oameni pentru Iisus și de a convinge unele tinere femei să nu facă greșeala de a face avort”, a declarat ea pentru Fort Worth Star-Telegram la vremea respectivă, relatează Mental Floss.

Cu toate acestea, în documentarul AKA Jane Roe din 2020, McCorvey a susținut că acea schimbare de opinie a fost doar o punere în scenă, finanțată de grupuri evanghelice anti-avort.

„Le-am luat banii, iar ei m-au pus în fața camerelor de filmat și mi-au spus ce să spun. Sunt o actriță bună”, spune McCorvey în film, mai scrie sursa citată.

McCorvey a murit în 2017, la vârsta de 69 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace. Amintită ca fiind fața publică atât a dreptului la avort în America, cât și, în mod paradoxal, a luptei împotriva acestuia, ea a lăsat o amprentă enormă în peisajul politic al națiunii, una care este încă în prim-plan o jumătate de secol mai târziu.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising