Cine a fost „Roe” din decizia Roe vs Wade? Datorită ei a fost legalizat avortul!

18.07.2022
Cine a fost „Roe” din decizia Roe vs Wade? Datorită ei a fost legalizat avortul!

Pentru milioane de americani, ea a fost Jane Roe. Dar pentru prieteni și familie, ea era doar Norma.

Femeia aflată în centrul cazului Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul în America, dar care a fost recent anulat printr-o decizie cu 6-3 de către Curtea Supremă, s-a descris în memoriile sale din 1994 ca fiind „o femeie dură, născută în durere și furie și crescută în mare parte de mine însămi”.

Norma McCorvey era o tânără muncitoare de 22 de ani care se lupta cu munca la carnaval când a rămas însărcinată cu al treilea copil în 1970 și a solicitat un avort. Ea dăduse deja naștere unei fiice în timpul unei căsnicii abuzive în adolescență și unei alte fiice în timpul unei relații scurte câțiva ani mai târziu, și a dat ambii copii, primul mamei sale și al doilea unei familii adoptive. De data aceasta, a vrut să pună capăt sarcinii.

Roe vs Wade, decizia care permitea avorturile

Legile din statul natal al lui McCorvey, Texas, permiteau avortul doar atunci când viața mamei era în pericol, așa că a intentat un proces cu avocații Sarah Weddington și Linda Coffee, care căutau un reclamant pentru a contesta legea statului.

Pentru a-și proteja intimitatea, McCorvey a primit pseudonimul „Jane Roe” în procesul împotriva lui Henry Wade, procurorul districtului Dallas County. Cazul avea să dureze ani de zile pentru a ajunge la Curtea Supremă, oferind puțin ajutor pentru Jane Roe, care a născut o a treia fetiță și a dat-o spre adopție. Dar, atunci când cauza Roe vs. Wade a fost în cele din urmă audiată în 1973, a oferit drepturi de sănătate reproductivă nou apărute americanilor care aveau copii.

McCorvey nu și-a dezvăluit public identitatea decât în anii 1980, când a ieșit în evidență ca o apărătoare înfocată a avortului. Cu toate acestea, în 1995, după zeci de ani în care a lucrat în clinici de avorturi și a trăit în mod oficial ca lesbiană împreună cu partenera sa Connie Gonzalez, McCorvey a uimit lumea declarându-se o creștină renăscută, decisă să anuleze hotărârea Roe vs. Wade.

„Scopul meu acum este de a câștiga și alți oameni pentru Iisus și de a convinge unele tinere femei să nu facă greșeala de a face avort”, a declarat ea pentru Fort Worth Star-Telegram la vremea respectivă, relatează Mental Floss.

Cu toate acestea, în documentarul AKA Jane Roe din 2020, McCorvey a susținut că acea schimbare de opinie a fost doar o punere în scenă, finanțată de grupuri evanghelice anti-avort.

„Le-am luat banii, iar ei m-au pus în fața camerelor de filmat și mi-au spus ce să spun. Sunt o actriță bună”, spune McCorvey în film, mai scrie sursa citată.

McCorvey a murit în 2017, la vârsta de 69 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace. Amintită ca fiind fața publică atât a dreptului la avort în America, cât și, în mod paradoxal, a luptei împotriva acestuia, ea a lăsat o amprentă enormă în peisajul politic al națiunii, una care este încă în prim-plan o jumătate de secol mai târziu.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot