Gigi Becali de odinioară. Cine a fost românul care i-a cerut voie regelui Carol I să-și facă acoperiș de aur?

26.04.2023
Gigi Becali de odinioară. Cine a fost românul care i-a cerut voie regelui Carol I să-și facă acoperiș de aur?

Unul dintre cei mai bogați români din toate timpurile a fost Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail. În timpul marii crize economice, Jean Mihail avea atât de mulți bani încât a împrumutat statul român. Totuși, înaintea sa a existat Gheorghe Grigore Cantacuzino, primul român care avea mai mulți bani decât familia regală. Nu degeaba, excentricul român era poreclit… Nababul.

Povestea de îmbogățire a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a început în anul în care a venit pe lume. Acesta s-a născut în 1832 la Bucureşti și, întrucât se trăgea dintr-o familie importantă, a avut rangul de prinţ. Noul născut avea descendenţă directă din voievozi români, dar şi cu legături imperiale în lumea vechiului Bizanţ, prin neamul Cantacuzinilor.

Încâ de la naștere, Gheorghe Grigore Cantacuzino a moștenit moșii întinse în Ţara Românească și zeci de proprietăți pe întreg teritoriul al țării. Filantrop și colecționar de artă, nimeni nu știa cu exactitate ce avere avea Gheorghe Grigore Cantacuzino . Toți știau însă că era, la acea vreme, cel mai bogat român.

Și-a donat salariul de primar

„Nababul” nu a stat deoparte de politică. Era un renumit membru al Partidului Conservator și avea conexiuni pe întreg teritoriul Europei. Acesta a absolvit facultatea de Drept la Bucureşti şi Paris și și-a luat doctoratul în drept în 1858 la Paris. Fost Ministru al Finanțelor, Gheorghe Grigore Cantacuzino ajunge primar al Bucureștiului în 1869-1870. Sub conducerea sa a fost înființată prima staţie de omnibuze pentru transportul public local. Obține un al doilea mandat în 1913 și se ocupă de electrificarea tramvaielor bucureștene, o mare realizare a epocii. Cât timp a deținut funcția de primar nu a încasat niciun ban, alegând să-și doneze salariul.

Mare iubitor de artă, moșierul a încurajat tot timpul arta, iar picturile lui Nicolae Grigorescu au fost printre preferatele sale. La o expoziție din 1887, „Nababul” a oferit nu mai puţin de 8.000 de lei aur pentru tabloul „Evreu cu gâscă” semnat de Grigorescu, echivalentul de astăzi a aproape 90.000 de euro, scrie historia.ro.

„Nababul” către Carol I: „Pot să-i fac acoperișul din aur”

Palatul Cantacuzino din Bușteni a fost una dintre mândriile sale. La construția care a durat 10 ani, Grigore Cantacuzino a vrut neapărat să folosească muncitori şi materiale româneşti. La acea vreme, acest palat era considerat unul dintre cele mai moderne castele, cu reţea de curent electric şi reţea de distribuţie a apei.

Castelul are o splendidă priveliște asupra Crucii Caraiman. Este ridicat în stilul neoromânesc pe locul unei foste cabane folosită de familia Canatacuzino în drumurile lor către Brașov.

„Nababul” nu a ezitat să iasă în evidență. Moșierul a vrut să acopere acest castel cu bani din aur, întrebându-l la inaugurare ostentativ inclusiv pe regele Carol I, dacă poate să facă acest lucru. Nu se ştie de ce dar planul nu a fost dus niciodată la bun sfârşit.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot