Gigi Becali de odinioară. Cine a fost românul care i-a cerut voie regelui Carol I să-și facă acoperiș de aur?

26.04.2023
Gigi Becali de odinioară. Cine a fost românul care i-a cerut voie regelui Carol I să-și facă acoperiș de aur?

Unul dintre cei mai bogați români din toate timpurile a fost Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail. În timpul marii crize economice, Jean Mihail avea atât de mulți bani încât a împrumutat statul român. Totuși, înaintea sa a existat Gheorghe Grigore Cantacuzino, primul român care avea mai mulți bani decât familia regală. Nu degeaba, excentricul român era poreclit… Nababul.

Povestea de îmbogățire a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a început în anul în care a venit pe lume. Acesta s-a născut în 1832 la Bucureşti și, întrucât se trăgea dintr-o familie importantă, a avut rangul de prinţ. Noul născut avea descendenţă directă din voievozi români, dar şi cu legături imperiale în lumea vechiului Bizanţ, prin neamul Cantacuzinilor.

Încâ de la naștere, Gheorghe Grigore Cantacuzino a moștenit moșii întinse în Ţara Românească și zeci de proprietăți pe întreg teritoriul al țării. Filantrop și colecționar de artă, nimeni nu știa cu exactitate ce avere avea Gheorghe Grigore Cantacuzino . Toți știau însă că era, la acea vreme, cel mai bogat român.

Și-a donat salariul de primar

„Nababul” nu a stat deoparte de politică. Era un renumit membru al Partidului Conservator și avea conexiuni pe întreg teritoriul Europei. Acesta a absolvit facultatea de Drept la Bucureşti şi Paris și și-a luat doctoratul în drept în 1858 la Paris. Fost Ministru al Finanțelor, Gheorghe Grigore Cantacuzino ajunge primar al Bucureștiului în 1869-1870. Sub conducerea sa a fost înființată prima staţie de omnibuze pentru transportul public local. Obține un al doilea mandat în 1913 și se ocupă de electrificarea tramvaielor bucureștene, o mare realizare a epocii. Cât timp a deținut funcția de primar nu a încasat niciun ban, alegând să-și doneze salariul.

Mare iubitor de artă, moșierul a încurajat tot timpul arta, iar picturile lui Nicolae Grigorescu au fost printre preferatele sale. La o expoziție din 1887, „Nababul” a oferit nu mai puţin de 8.000 de lei aur pentru tabloul „Evreu cu gâscă” semnat de Grigorescu, echivalentul de astăzi a aproape 90.000 de euro, scrie historia.ro.

„Nababul” către Carol I: „Pot să-i fac acoperișul din aur”

Palatul Cantacuzino din Bușteni a fost una dintre mândriile sale. La construția care a durat 10 ani, Grigore Cantacuzino a vrut neapărat să folosească muncitori şi materiale româneşti. La acea vreme, acest palat era considerat unul dintre cele mai moderne castele, cu reţea de curent electric şi reţea de distribuţie a apei.

Castelul are o splendidă priveliște asupra Crucii Caraiman. Este ridicat în stilul neoromânesc pe locul unei foste cabane folosită de familia Canatacuzino în drumurile lor către Brașov.

„Nababul” nu a ezitat să iasă în evidență. Moșierul a vrut să acopere acest castel cu bani din aur, întrebându-l la inaugurare ostentativ inclusiv pe regele Carol I, dacă poate să facă acest lucru. Nu se ştie de ce dar planul nu a fost dus niciodată la bun sfârşit.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot