Cine a fost Constantin Cantacuzino? Ce document istoric de mare valoare a lăsat urmașilor?

28.09.2020
Cine a fost Constantin Cantacuzino? Ce document istoric de mare valoare a lăsat urmașilor?

Constantin Cantacuzino s-a născut la 1639 și a murit la 7 iunie 1716. Acesta a fost un reprezentant de seamă al umanismului și boier în Țara Românească. A urmat studiile la la Constantinopol și Universitatea din Padova, fiind pasionat de istorie și geografie. Toată viața sa a fost un luptător împotriva Imperiului Otoman și a dorit cu ardoare apropierea de Rusia.

Viața lui Constantin Cantacuzino stolnicul

Stolnicul Cantacuzino s-a născut la Târgoviște și a fost al treilea fiu al postelnicului Constantin Cantacuzino și al Elinei Cantacuzino. Tatăl avea origini grecești cu ascendențe imperiale, în timp ce mama sa era rudă cu domnul Radu Șerban, succesorul lui Mihai Viteazul la tronul Țării Românești.

Datorită studiilor realizate peste hotare acesta a învățat bine limba italiană și latină, dar și cultura grecească. În anul 1672 stolnicul Cantacuzino este întemnițat la ordinul lui Grigore I. Ghica. Tot din ordinul lui Ghica, în anul 1662, tatăl stolnicului Cantacuzino este ucis. Șerban, fratele lui Cantacuzino, trage multe spori și reușește să îl elibereze pe acesta și îl duce la Constantinopol.

Cu toate acestea linia politică a lui Cantacuzino a fost una împotriva Imperiului Otoman și a pledat pentru apropierea de Rusia și Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană. Stolnicul ajutat decisiv la răsturnarea lui Constantin Brâncoveanu, pentru a sprijini urcarea pe tron a propriului fiu, Ștefan Cantacuzino.

În anul 1716, în noaptea de 6 spre 7 iunie, Constantin Cantacuzino și fiul său Șerban sunt capturați de turci și executați la Constantinopol, fiind acuzați de colaborare cu austriecii.

Harta Valahiei realizată de Cantacuzino

Constantin Cantacuzino a realizat, împreună cu Ion Comnen, harta Valahiei. Documentul de o importanță foarte mare pentru istoria României, prezintă felul cum erau așezate puterile în acea perioadă. Cantacuzino este și autorul unei istorii neterminate a Țării Românești, în care a încercat să umple lacuna de cunoștințe despre istoria timpurie a românilor.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot