Finlanda are un lac care arată precum harta țării

04.01.2023
Finlanda are un lac care arată precum harta țării

Finlanda este una dintre țările nordice ale continentului european. Cei aproximativ 5,5 milioane de cetățeni au parte de o viață liniștită în această parte a lumii, natura fiind darnică aici. Țara are nu mai puțin de 187.888 de lacuri cu suprafața mai mare de 500 de metri pătrați și 179.584 de insule, drept pentru care a fost numită „țara celor o mie de lacuri”.

Unul dintre aceste lacuri are forma cartografică a Finlandei. Este vorba despre iazul artificial Neitokainen, numit și Neitojärvi sau Finlantto. Acesta a fost construit în municipiul Kittilä, pe versantul Vesikkovaara, în anul 1991.

Neitokainen, lacul care are formă cartografică a Finlandei

Lacul are o lungime de 116 metri, iar adâncimea medie este de un metru. Iazul are forma Finlandei la scara 1:10.000 și foarte mulți cetățeni vin să viziteze această zonă. Regiunea a început să fie dezvoltată de autoritățile finlandeze la începutul anilor 1990, când a avut loc o adevărată explozie turistică în Laponia.

Compania de turism Polatrio dorea să creeze un sat de vacanță în Kittilä. Zona din jurul lacului a fost amenajată pentru construirea de spații de cazare de lux. Astfel, au fost gândite mai multe spectacole pentru a atrage turiști în această parte a țării.

Polatrio l-a angajat pe Esko Sääskilahti ca director de construcție pentru proiectul visat. Acesta a gândit iazul ca punct central al satului și a întreprins toate acțiunile necesare pentru a pune în aplicare proiectul. Lucrările de excavare au durat aproximativ o săptămână, în vara anului 1991, fiind folosite doar două mașini de specialitate. Neitokainen a fost apoi umplut cu apa din subteran. Din păcate, din cauza recesiunilor economice, satul nu a mai fost finalizat, însă lacul a rămas și reprezintă un punct de atracție turistică.

Geografia Finlandei

Cel mai mare lac din Finlanda, Saimaa, este al patrulea lac ca mărime din Europa. Aria cu cea mai mare densitate de lacuri se numește regiunea lacurilor finlandeze. Cele mai multe insule se găsesc în sud-vest, în arhipelagul Turku. Mai departe de coastă, se află insula Åland, potrivit Wikipedia.org.

Suprafața Finlandei este acoperită de păduri în proporție de 86%, fiind cea mai împădurită țară din Europa. Statul finlandez este cel mai mare producător de lemn de pe continent și unul dintre cei mai mari din lume.

Foto: Wikipedia.org și reddit.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot