Apele române. Care este cel mai mare lac din România? Dar cel mai lung râu?

15.01.2024
Apele române. Care este cel mai mare lac din România? Dar cel mai lung râu?

România este o țară care se bucură de toate formele de relief. Pe lângă acest lucru, majoritatea localităților sunt conectate la o sursă de apă importantă. Oriunde am merge, putem găsi lacuri și râuri mai mari sau mici. Care este cel mai mare lac din România? Dar cel mai lung râu?

Care este cel mai mare lac din țara noastră?

lac

Conform definiției, un lac este o masă mare de apă, adâncă și dulce care este înconjurată total de uscat. Apa poate proveni din diverse surse, precum izvoare, râuri, ploi sau topiri ale zăpezii. Călătorind prin România poți descoperi o diversitate uimitoare de peisaje. De la câmpii bogate, la munți cu creste înalte, dar și lacuri care surprind cu frumusețile și poveștile pe care le ascund.

Lacul Razim, cel mai mare

Dintre toate lacurile de poveste din țara noastră, unul dintre acestea iese în evidență la o simplă privire pe harta geografică. În inima regiunii Dobrogea, privește nestingherit, Lacul Razim. Acesta reprezintă o comoară care de multe ori nu este băgat în seamă în detrimentul altor lacuri mai populare.

Suprafața lacului are o suprafață de aproximativ 415 kilometri pătrați și o adâncime maximă de aproximativ 8 metri. Dimensiunile fluctuează în funcție de condițiile climatice, printre care ploi, inundații sau a canalelor de irigații. Cei care vor să îi descopere frumusețea se pot bucura de drumeții sau diverse partide de pescuit pe cel mai mare lac din România.

Frumusețea lacului este lăsată deoparte de imaginea mării care se întrevede. Între malul mării și malul lacului Razim stau doar 1.4 kilometri de uscat, astfel că toată atenția este îndreptată spre nisipul mării sau Rezervația Deltei Dunării întrucât și aceasta se află în apropiere.

Care este cel mai lung râu din România?

Lucrurile se complică la această întrebare. Spunem acest lucru deoarece, râurile față de lacuri, sunt mult mai numeroase. Chiar dacă primul răspuns care vine în mintea multora la această întrebare ar fi Dunărea, este greșit. Dunărea este fluviu, nu râu. Astfel, haideți să aflăm împreună care este cel mai lung și impresionant râu din România.

Conform datelor oficiale, Râul Olt este cel mai lung din țara noastră. Acesta străbate cu mândrie aproximativ 615 kilometri, conturând peisaje prin Munții Carpați și Podișul Transilvaniei, până la confluența cu Dunărea.

Acesta trece prin mai multe localități, printre care:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot