Care este țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume?

28.07.2021
Care este țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume?

Identificarea țării cu cele mai multe lacuri naturale de pe planetă a fost o sarcină dificilă. Marea problemă a venit din faptul că Național Geografic a descris diferit un lac mare de unul mic. Conform definiției dată de National Geografic, un lac este pur și simplu un corp mare de apă care este înconjurat de pământ, în timp ce apele mai mici au fost denumite iazuri. Așadar, care țară are mai multe lacuri?

Care este țara cu cele mai multe lacuri naturale?

Țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume a fost greu de identificat și din pricina faptului că multe dintre ele nu sunt documentate. Cu toate acestea, potrivit datelor în vigoare, Canada este statul cu cele mai multe lacuri din lume.

Canada este o țară din America de Nord. Cele zece provincii și trei teritorii ale sale se întind de la Atlantic la Pacific și la nord până în Oceanul Arctic, acoperind 9,98 milioane de kilometri pătrați, făcând-o a doua țară din lume ca suprafață totală. Granița sa de sud și de vest cu Statele Unite ale Americii, care se întinde pe 8.891 de kilometri, este cea mai lungă frontieră terestră bi-națională din lume. Capitala Canadei este Ottawa, iar cele mai mari trei zone metropolitane ale sale sunt Toronto, Montreal și Vancouver.

Așadar, Canada este țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume. Potrivit statisticilor, aproximativ 60% din lacurile lumii se găsesc în statul nord-american. Guvernul canadian a raportat 31.752 de lacuri majore, fiecare acoperind o suprafață de minim 3 kilometri pătrați. Un lucru impresionant îl reprezintă faptul că 563 dintre acestea acoperă o suprafață de peste 100 de kilometri pătrați. Totodată, mai există și aproximativ două milioane de astfel de ape mai mici. Cel mai mare lac care se găsește pe teritoriul Canadei se numește Marea Urșilor cu o suprafață de 31.328 de km pătrați.

Geografia Canadei este foarte variată. Suprafața țării este dominată de păduri, regiuni cu gheață, lacurile cristaline, animale sălbatice precum și parcuri naturale. Cu alte cuvinte, este o regiune de vis pentru pasionații de natură și drumeții montane.

Canada, mai mare decât Europa

Acoperind 9.984.670 de kilometri pătrați, suprafața Canadei este puțin mai mare decât a Europei și de mai mult de 40 de ori mai mare decât suprafața Marii Britanii. Râurile din Canada asigură aproape 9% din proviziile de apă din surse regenerabile la nivel mondial. Totodată, Canada se află pe locul al 3-lea în lume în ceea ce privește volumul de gheață, după Antarctica și Groenlanda.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot