Care este cel mai mare lac din lume? Top 5 cele mai mari lacuri din lume

16.07.2021
Care este cel mai mare lac din lume? Top 5 cele mai mari lacuri din lume

Cel mai mare lac din lume este atât de mare încât a fost denumit „mare”. Este vorba de Marea Caspică, așezată la granița dintre Europa și Asia. Suprafața acestui lac măsoară 371.000 de kilometri pătrați, fără Kara Bogaz Gol, care este un golf separat complet de acesta în anul 1980 printr-un baraj. Adâncimea maximă este de 1.025 de metri.

Cel mai mare lac din lume este, de fapt, o… mare

Marea Caspică, cel mai mare lac din lume, are o apă salină, care variază de la 0.05 % la gura de vărsare a râului Volga până la 11-13 % în partea sud-estică. Totodată, nivelul apei variază de la un an la altul, iar în prezent acesta se găsește la aproximativ 28 de metri sub nivelul oceanului planetar.

De-a lungul timpului, lacul a avut în jur de 70 de nume, printre care: Marea Hyrcană, Marea Hvalână, Marea Hazară, Marea Abescună, Marea Saray, Marea Derbent, Sihai și multe altele. Potrivit istoricilor, numele de Marea Caspică a fost dat în cinstea unor triburi vechi de crescători de cai, denumiți Caspiev, care au locuit în secolul I î.Hr. pe coasta de nord-vest a lacului.

Marea Caspică are o linie de țărm care se întinde până la 6.500 – 6.700 de kilometri și poate ajunge până la 7.000 dacă sunt luate în calcul și insulele. Pe cel mai mare lac din lume se găsesc aproximativ 50 de insule, a căror suprafață totală ajunge la 350 de kilometri pătrați.

Potrivit datelor statistice, în Marea Caspică se varsă 130 de râuri, iar cele mai importante sunt Volga, Terek și Ural. Debitul de apă vărsat, în fiecare an, de Volga în cel mai mare lac din lume este între 215 – 224 kilometri cubi.

Suprafața bazinului Mării Caspice este aproximativ 3,1 – 3,2 milioane de kilometri pătrați, ceea ce alcătuiește în jur de 10% din suprafața totală a bazinelor închise de pe Pământ. Cel mai mare lac din lume se întinde de la nord spre sud pe aproximativ 2500 km, iar de la vest la est pe circa 1.000 km și ocupă suprafețele ale statelor Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Iran, Kazahstan, Rusia, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan.

Top 5 cele mai mari lacuri din lume

  1. Marea Caspică – 371.000 de kilometri pătrați
  2. Lacul Superior din America de Nord – 82.400 de kilometri pătrați
  3. Lacul Victoria din Africa – 68.800 de kilometri pătrați
  4. Lacul Huron din SUA și Canada – 59.596 de kilometri pătrați
  5. Lacul Michigan din SUA – 58.000  de kilometri pătrați.
Cele mai mari 25 de lacuri din lume, puse unul langa altul

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot