De ce Marea Caspică este considerată lac?

10.12.2021
De ce Marea Caspică este considerată lac?

Marea Caspică este cel mai mare corp de apă interioară al Pământului, măsurată după suprafață. Se află la joncțiunea dintre Europa și Asia, cu Munții Caucaz la vest și stepele Asiei Centrale la est. Se învecinează cu Rusia la nord-vest, Azerbaidjan la vest, Iran la sud, Turkmenistan la sud-est și Kazahstan la nord-est. Întrucât Marea Caspică nu comunică cu alte mări sau oceane poate fi considerată cel mai mare lac de pe Terra (371.000 km²).

Proprietatea asupra resurselor mării este o problemă controversată între țările învecinate. Marea Caspică este bogată în petrol și gaze naturale, făcând accesul la ea o propunere cu mize mari. Aceste aspecte socio-culturale și politice complicate, precum și caracteristicile geografice și de mediu, fac din Marea Caspică un subiect interesant pentru cercetători.

De ce Marea Caspică este considerată lac?

În ciuda numelui său, Marea Caspică poate fi numită fie lac, fie mare. Mulți savanți se referă la această întindere de apă ca la un lac. Din punct de vedere istoric, a fost considerată o mare datorită dimensiunii și apei sale saline, dar întruchipează multe caracteristici ale lacurilor. O mare parte a confuziei vine din cauza că nu există definiții convenite la nivel internațional pentru mări sau lacuri.

Mările sunt adesea definite prin conexiunea cu oceanul sau cu altă mare prin apă sărată, ceea ce Marea Caspică nu este. Mările sunt, de obicei, parțial închise de uscat, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere, dar Marea Caspică este în întregime închisă de uscat. Mările au, de obicei, apă sărată. În cazul Mării Caspice, apa sa sărată este diluată de afluxul de apă dulce, în special în nord. Marea Caspică este un habitat pentru peștii și speciile de apă dulce care au fost capabile să se adapteze la apa sărată.

Întrebarea dacă este un lac sau o mare are ramificații politice și economice, se întreabă jurnalista Hanna Zimnitskaya într-un articol din 2011 din Journal of Eurasian Studies.

„Dacă Marea Caspică este un lac, atunci Națiunile Unite și dreptul internațional nu au control asupra apelor sale. Dacă este o mare, organizațiile internaționale pot avea contribuții cu privire la utilizarea acesteia” a scris ea.

Marea Caspică este o rămășiță a străvechii Mării Paratethys, parte a Oceanului Tethys care a existat acum 50-60 de milioane de ani. La acea vreme, Oceanul Tethys era conectat la oceanele Atlantic și Pacific, potrivit Wikipedia.

De-a lungul mileniilor, platformele continentale s-au schimbat, iar Oceanul Tethys și-a pierdut conexiunile cu alte oceane. O mare parte din ea s-a evaporat în perioadele calde și secetoase și în cele din urmă s-au format Marea Caspică, Marea Neagră și Marea Aral. Se estimează că Marea Caspică are o vechime de aproximativ 30 de milioane de ani. Apa sărată din Marea Tethys a rămas și reprezintă salinitatea Mării Caspice.

Foto: Wikipedia.com

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro