E adevărat că cea mai veche epavă din istorie a fost descoperită în Marea Neagră?

25.10.2018
E adevărat că cea mai veche epavă din istorie a fost descoperită în Marea Neagră?

Pe fundul Mării Negre a fost descoperită una dintre cele mai vechi epave din toate timpurile. Arheologii care au descoperit epava estimează că aceasta are o vechime de mai bine de 2.400 de ani.

Epava a fost găsită de o echipă de cercetători britanici și pare a fi cea mai veche din toate timpurile. Barca este aproape intactă. Acest lucru se datorează lipsei oxigenului din adâncime, lucru care a dus la conservarea ei.

Barca cu vâsle care provine din Grecia Antică are 23 de metri lungime și a fost descoperită la o adâncime de 2.000 de metri, în condițiile în care Marea Neagră are o adâncime maximă de 2.211 de metri. Epava se află cel mai aproape de litoralul bulgăresc.

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

„Nu aş fi crezut vreodată că e posibilă o asemenea descoperire“, a declarat pentru presa din Marea Britanie profesorul Jon Adams, coordonatorul echipei de cercetători. O mostră din barcă a fost trimisă la laborator pentru a se stabili cu exactitate anul în care aceasta s-a scufundat.

Grecii au fost recunoscuți ca fiind mari navigatori. Dacă primele bărci erau făcut din scobirea buștenilor, grecii și fenicienii au construit ambarcațiuni mari și puternice. De altfel, aceștia au fost primii care au făcut corăbii cu pânze.

Echipa de documentare a realizat un film de două ore despre epavă care urmează să fie prezentat în următoarele zile la British Museum.

De ce Marea Neagră poartă această denumire?

Marea Neagră și-a primit denumirea aceasta de la otomani, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Foto: theguardian.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot