E dovedit: Oamenii foloseau droguri încă de acum 3.000 de ani

11.04.2023
E dovedit: Oamenii foloseau droguri încă de acum 3.000 de ani

Omenirea a fost și este într-un continuu proces de dezvoltare. Este evident faptul că omul a evoluat foarte mult de la ființa umană din peșteră la ceea ce este în prezent. Cu toate acestea, unele obiceiuri par să existe dintotdeauna și nu dispar cu timpul.

Potrivit cercetătorilor, oamenii au folosit droguri halucinogene încă din cele mai vechi timpuri. Pe teritoriul actual al Spaniei, într-un sit funerar din Menorca, a fost găsit păr uman care după ce a fost analizat s-a descoperit că oamenii utilizau droguri derivate din plante și arbuști. Aceasta este considerată cea mai veche dovadă din Europa că oamenii foloseau produse halucinogene, încă de acum 3.000 de ani.

Drogurile erau puternice

Datele analizate de oamenii de știință au arătat că drogurile folosite erau destul de puternice și erau capabile să inducă delir și halucinații. Peștera unde a fost descoperită activitate umană se numește Es Càrritx și se află în partea de sud-vest a insulei Menorca.

Aici au fost descoperite 200 de morminte umane, iar cercetătorii sunt de părere că a servit ca loc pentru desfășurarea ritualurilor funerare timp de 600 de ani, până în apropierea anului 800 înainte de Hristos. Se crede că substanțele halucinogene erau folosite la ritualurile din peșteră, iar șamanii aveau știința de a controla efectele secundare ale drogurilor.

Cercetătorii au reușit să deslușească trei substanțe halucinogene folosite în acea perioadă: atropina și scopolamina, care induc halucinații, și efedrina, care stimulează energia și vigilența. Trebuie precizat că dovezile anterioare, în Europa, legate de utilizarea drogurilor erau indirecte și țineau de apariția plantelor halucinogene, potrivit bbc.com.

Ce sunt drogurile?

Drog este un termen folosit pentru a desemna acele substanțe naturale sau sintetice care prin natura lor chimică determină alterarea funcționării unui organ și modifică starea psihică a unei persoane. Acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales la cele ilegale. În sens științific, drog înseamnă orice substanță care are capacitatea de a determina o stare de dependență, se arată pe Wikipedia.org. În țările dezvoltate, foarte multe substanțe sunt interzise.

Foto: Pexels.com și bbc.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot