E adevărat că un român a fost șoferul lui Al Capone?

06.08.2020
E adevărat că un român a fost șoferul lui Al Capone?

Cine nu a auzit de Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din toate timpurile? Puțini sunt cei care știu că la un moment dat, cel mai faimos gangster american din anii 1920 – 1930 a avut ca șofer și om de încredere un român, pe Ieronim Budac.

Șoferul lui Al Capone, sibian 100%

Ieronim Budac a fost un român născut la Cârţişoara, în judeţul Sibiu. În anii ’20, în plină prohibiție, (măsură legislativă sau administrativă prin care se interzicea fabricarea, depozitarea în butoaie sau sticle, transportul, vânzarea, deținerea și consumul de alcool, inclusiv de băuturi alcoolice) Ieronim Buda a ajuns în Statele Unite ale Americii unde, la un moment dat, a fost chiar șoferul lui Al Capone.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, mai bine de 200 de cârţişoreni, din Oprea şi din Streza au plecat în Statele Unite în căutarea unui trai mai bun. Printre ei se număra și tânărul Ieronim Budac.

Ieronim Budac avea 20 de ani când a ajuns pe „tărâmul tuturor posibilităților”. La un moment dat, Ieronim Budac, un băiat inteligent și descurcăreț, a ajuns în anturajul lui Al Capone. Mafiotul a aflat că românul știa cum să producă alcool de calitate și l-a cooptat în „afacerile” sale. Se pare că Budac făcea un apreciat rachiu de prune, produs ce l-a cucerit pe Capone. De ce? Alcoolul fabricat de român avea un gust parfumat și o tărie superioară băuturilor cunoscute la momentul respectiv în Chicago. Ieronim Budac a trecut testul alcoolului de calitate și început să facă bani.

Memorabil a rămas un episod în care Budac, care devenise cărăușul lui Capone, ar fi intrat cu un camion plin cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţiştii care se aflau pe urmele sale. Se spune că după acest episod, românul a ajuns șoferul personal al lui Capone. Nu pentru mult timp, cariera lui Al Capone s-a încheiat la finele anilor 1930 când guvernul federal a reușit să-l facă judecat și condamnat pentru evaziune fiscală.

Întoarcerea acasă a șoferului lui Al Capone

În anul 1930, după un periplu prin America de Sud, Ieronim Budac s-a întors în satul natal ca un om bogat. Aici a continuat afacerea cu rachiu și a construit o distilărie. Ba mai mult, Ieronim Budac a fost și primar din partea Partidului Liberal vreme de 14 ani. Acesta a fost și colaborator al Securității pentru o perioadă scurtă de timp. Ieronim Budac, românul care a cucerit încrederea lui Al Capone, a murit pe 23 noiembrie 1977, la vârsta de 80 de ani.

Curiozități despre Al Capone:

Sursă: blog.cosmeanu.ro & vice.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot