Mercedes-Benz a vrut să cumpere ARO? De ce nu s-a concretizat tranzacția?

19.09.2019
Mercedes-Benz a vrut să cumpere ARO? De ce nu s-a concretizat tranzacția?

Cum ar fi fost astăzi dacă, alături de mașinile Dacia produse de francezii de la Renault, am fi avut mașini de teren produse de nemții de la Mercedez? Pare o utopie, dar nu este deloc așa. În urmă cu zeci de ani, Mercedes a fost la un pas să achiziționeze fabrica ARO, întrucât mașina de la Câmpulung ajunsese al 3-lea vehicul de teren vândut în lume.

Cum a vrut Mercedes-Benz să cumpere ARO?

În anul 1991, la puțin timp după Revoluția din 1989, când ARO (Auto România) era încă o fabrică ce realiza peste 10.000 de vehicule pe an, Mercedes-Benz și-a manifestat interesul pentru uzină de la Câmpulung.

Ion Țiriac, bun prieten cu președintele Mercedes-Benz, a venit la fabrica ARO. Nefiind pregătiți de această vizită neașteptată, muncitorii s-au strâns să vadă despre ce este vorba. Când angajații ARO și-au dat seama că uzina ar putea fi cumpărată de către colosul Mercedes-Benz, aceștia au început un protest spontan strigând: „Nu ne vindem țara! Nu ne vindem țara!”.

Cine a avut prima mașină din România și ce marcă era aceasta?

„Parcă îl văd cum a intrat pe poartă, l-am salutat. Îl admiram foarte mult. Mi-a spus că a venit să se intereseze de fabrică şi că trebuie să facem treabă. Din păcate nimic nu s-a concretizat!”, și-a amintit pentru Adevarul Solomon Iosif, fost inginer la Uzina ARO în acea perioadă. La doar o lună de la vizita lui Ion Țiriac a venit raportul celor de la Mercedes-Benz care spunea nergu pe alb că nemții nu au de gând să investească la Câmpulung-Muscel.

În afara de Mercedes-Benz și cei de la Nissan au cochetat cu ideea de a cumpara uzina. Nici de această dată nu s-a concretizat nimic.

Cu ce motoare erau echipate mașinile ARO?

Maşinile de teren ARO au fost echipate până în anul 1990 cu motoare autohtone. Două variante Diesel şi una pe benzină. ARO 10 era echipat cu motor Dacia 1300. După anul 1990, ARO 10 a primit şi motorizări Diesel, de la Renault. Celelalte tipuri de ARO au fost echipate şi cu motoare pe benzină şi Diesel de la Toyota, Ford, Peugeot, Andoria. Aro se producea în proporţie de 90% pentru export, cadenţa fiind de aproximativ 1.600 de maşini pe lună în anul 1990.

Câte mașini ARO s-au produs în total?

ARO ș-a început producția în anul 1957 și a produs peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 țări (înainte de 1989, aproximati 90% din producție a fost exportată). Automobilul de teren a ieșit din fabricație în anul 2003 în România. În Cehia, ARO s-a fabricat până în anul 2013.

Foto: Masinistul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot