Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

09.01.2024
Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

România este un stat important pe plan internațional. De-a lungul istoriei, liderii politici au încheiat legături cu mai multe țări din diferite colțuri ale lumii. Pentru a funcționa economia mondială, au fost formate mai multe grupuri de interes. Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

Țara noastră lipsește din câteva organizații internaționale de prestigiu

România

Țara noastră are o istorie bogată și o prezență activă și de necontestat pe plan internațional având dreptul de a deveni membră în cele mai mari și importante organizații care deservesc planurile naționale. ONU, UNESCO, NATO sau UE reprezintă doar câteva dintre cele mai importante organizații internaționale în care România nu doar că are o prezență lăudată, ci chiar ocupă funcții de conducere.

NATO și UE, cele mai importante pentru România influențează direct societatea românească. De la aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, viața românilor a fost influențată în bine. Economia continuă să crească, aducând beneficii evidente mediului antreprenorial, iar drepturile oamenilor sunt respectate și promovate.

NATO, alianța care se află în prezent în atenția internațională, și-a crescut implicația și în România. Flancul estic european, unde Rusia își impune punctul de vedere, a atras atenția NATO, care a intensificat implicarea în România. Mai multe armate ale alianței și-au trimis trupe în orașele României.

Cu toate acestea, pe plan internațional există mai multe grupări din care România nu face parte din mai multe considerente:

Cât de puternică este România în UE?

România are una dintre cele mai importante creșteri economice din Europa în perioada 2000-2022. Economia țării noastre a crescut de 7 ori, adică 650%. Cu alte cuvinte, țara noastră reușește să adune anual mai mulți bani decât alte 7 membre împreună: Lituania, Letonia, Estonia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta.

În 2016, economia țării noastre a depășit-o pe cea a Greciei, în 2018 pe cea a Portugaliei, în 2019 pe cea a Cehiei, iar în 2022 am depășit Finlanda. Tendințele arată că în curând, economia României o va depăși și pe a Poloniei în curând. În prezent, Polonia este cel mai dezvoltat stat din regiunea estică. În anul 2023, PIB României a fost de peste 350 miliarde de dolari, peste Ungaria, Slovacia, Noua Zeelandă, Bahrain, Islanda, Cehia sau Qatar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot