Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

09.01.2024
Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

România este un stat important pe plan internațional. De-a lungul istoriei, liderii politici au încheiat legături cu mai multe țări din diferite colțuri ale lumii. Pentru a funcționa economia mondială, au fost formate mai multe grupuri de interes. Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

Țara noastră lipsește din câteva organizații internaționale de prestigiu

România

Țara noastră are o istorie bogată și o prezență activă și de necontestat pe plan internațional având dreptul de a deveni membră în cele mai mari și importante organizații care deservesc planurile naționale. ONU, UNESCO, NATO sau UE reprezintă doar câteva dintre cele mai importante organizații internaționale în care România nu doar că are o prezență lăudată, ci chiar ocupă funcții de conducere.

NATO și UE, cele mai importante pentru România influențează direct societatea românească. De la aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, viața românilor a fost influențată în bine. Economia continuă să crească, aducând beneficii evidente mediului antreprenorial, iar drepturile oamenilor sunt respectate și promovate.

NATO, alianța care se află în prezent în atenția internațională, și-a crescut implicația și în România. Flancul estic european, unde Rusia își impune punctul de vedere, a atras atenția NATO, care a intensificat implicarea în România. Mai multe armate ale alianței și-au trimis trupe în orașele României.

Cu toate acestea, pe plan internațional există mai multe grupări din care România nu face parte din mai multe considerente:

Cât de puternică este România în UE?

România are una dintre cele mai importante creșteri economice din Europa în perioada 2000-2022. Economia țării noastre a crescut de 7 ori, adică 650%. Cu alte cuvinte, țara noastră reușește să adune anual mai mulți bani decât alte 7 membre împreună: Lituania, Letonia, Estonia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta.

În 2016, economia țării noastre a depășit-o pe cea a Greciei, în 2018 pe cea a Portugaliei, în 2019 pe cea a Cehiei, iar în 2022 am depășit Finlanda. Tendințele arată că în curând, economia României o va depăși și pe a Poloniei în curând. În prezent, Polonia este cel mai dezvoltat stat din regiunea estică. În anul 2023, PIB României a fost de peste 350 miliarde de dolari, peste Ungaria, Slovacia, Noua Zeelandă, Bahrain, Islanda, Cehia sau Qatar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot