Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

09.01.2024
Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

România este un stat important pe plan internațional. De-a lungul istoriei, liderii politici au încheiat legături cu mai multe țări din diferite colțuri ale lumii. Pentru a funcționa economia mondială, au fost formate mai multe grupuri de interes. Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

Țara noastră lipsește din câteva organizații internaționale de prestigiu

România

Țara noastră are o istorie bogată și o prezență activă și de necontestat pe plan internațional având dreptul de a deveni membră în cele mai mari și importante organizații care deservesc planurile naționale. ONU, UNESCO, NATO sau UE reprezintă doar câteva dintre cele mai importante organizații internaționale în care România nu doar că are o prezență lăudată, ci chiar ocupă funcții de conducere.

NATO și UE, cele mai importante pentru România influențează direct societatea românească. De la aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, viața românilor a fost influențată în bine. Economia continuă să crească, aducând beneficii evidente mediului antreprenorial, iar drepturile oamenilor sunt respectate și promovate.

NATO, alianța care se află în prezent în atenția internațională, și-a crescut implicația și în România. Flancul estic european, unde Rusia își impune punctul de vedere, a atras atenția NATO, care a intensificat implicarea în România. Mai multe armate ale alianței și-au trimis trupe în orașele României.

Cu toate acestea, pe plan internațional există mai multe grupări din care România nu face parte din mai multe considerente:

Cât de puternică este România în UE?

România are una dintre cele mai importante creșteri economice din Europa în perioada 2000-2022. Economia țării noastre a crescut de 7 ori, adică 650%. Cu alte cuvinte, țara noastră reușește să adune anual mai mulți bani decât alte 7 membre împreună: Lituania, Letonia, Estonia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta.

În 2016, economia țării noastre a depășit-o pe cea a Greciei, în 2018 pe cea a Portugaliei, în 2019 pe cea a Cehiei, iar în 2022 am depășit Finlanda. Tendințele arată că în curând, economia României o va depăși și pe a Poloniei în curând. În prezent, Polonia este cel mai dezvoltat stat din regiunea estică. În anul 2023, PIB României a fost de peste 350 miliarde de dolari, peste Ungaria, Slovacia, Noua Zeelandă, Bahrain, Islanda, Cehia sau Qatar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot