Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

09.01.2024
Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

România este un stat important pe plan internațional. De-a lungul istoriei, liderii politici au încheiat legături cu mai multe țări din diferite colțuri ale lumii. Pentru a funcționa economia mondială, au fost formate mai multe grupuri de interes. Din ce organizații internaționale importante nu face parte și România?

Țara noastră lipsește din câteva organizații internaționale de prestigiu

România

Țara noastră are o istorie bogată și o prezență activă și de necontestat pe plan internațional având dreptul de a deveni membră în cele mai mari și importante organizații care deservesc planurile naționale. ONU, UNESCO, NATO sau UE reprezintă doar câteva dintre cele mai importante organizații internaționale în care România nu doar că are o prezență lăudată, ci chiar ocupă funcții de conducere.

NATO și UE, cele mai importante pentru România influențează direct societatea românească. De la aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, viața românilor a fost influențată în bine. Economia continuă să crească, aducând beneficii evidente mediului antreprenorial, iar drepturile oamenilor sunt respectate și promovate.

NATO, alianța care se află în prezent în atenția internațională, și-a crescut implicația și în România. Flancul estic european, unde Rusia își impune punctul de vedere, a atras atenția NATO, care a intensificat implicarea în România. Mai multe armate ale alianței și-au trimis trupe în orașele României.

Cu toate acestea, pe plan internațional există mai multe grupări din care România nu face parte din mai multe considerente:

Cât de puternică este România în UE?

România are una dintre cele mai importante creșteri economice din Europa în perioada 2000-2022. Economia țării noastre a crescut de 7 ori, adică 650%. Cu alte cuvinte, țara noastră reușește să adune anual mai mulți bani decât alte 7 membre împreună: Lituania, Letonia, Estonia, Croația, Slovenia, Cipru și Malta.

În 2016, economia țării noastre a depășit-o pe cea a Greciei, în 2018 pe cea a Portugaliei, în 2019 pe cea a Cehiei, iar în 2022 am depășit Finlanda. Tendințele arată că în curând, economia României o va depăși și pe a Poloniei în curând. În prezent, Polonia este cel mai dezvoltat stat din regiunea estică. În anul 2023, PIB României a fost de peste 350 miliarde de dolari, peste Ungaria, Slovacia, Noua Zeelandă, Bahrain, Islanda, Cehia sau Qatar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot