Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM 3) a fost lansat oficial

24.07.2023
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM 3) a fost lansat oficial

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM 3) a fost lansat oficial pe piață, în mediul online, după ce fusese publicat pentru prima dată în noiembrie 2021 de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Noua ediție vine cu câteva modificări importante față de varianta anterioară, iar cei pasionați de lingvistică și nu numai pot verifica ceea ce s-a schimbat.

DOOM 3 se află deja în mediul online, iar cei care au curiozități despre cuvintele din limba română pot accesa următoarea adresă: doom.lingv.ro. Mulți spun că digitalizarea dicționarului trebuia făcută mai demult, având în vedere că există deja, de câțiva ani buni, o variantă virtuală pentru Dicționarul explicativ al limbii române, dexonline.ro.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM 3)

Potrivit datelor oficiale, prima ediție a dicționarului DOOM a apărut în anul 1982, la Editura Academiei Republicii Socialiste România din București. Aceasta a fost revizuită în anul 2005, iar în 2021 a apărut ultima formă, DOOM 3. Este bine de menționat că varianta tipărită costă 100 de lei.

Trebuie precizat că DOOM 3 are în componența sa 65.000 de cuvinte, cu 3.600 de cuvinte mai mult decât varianta precedentă, DOOM 2. Potrivit  edupedu.ro, nu orice cuvânt folosit în vorbirea populară, de zi cu zi, fie el neologism sau regionalism, care poate fi găsit în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) există și în DOOM. În DOOM sunt doar acele cuvinte care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu vor dispărea prea curând. Dacă un cuvânt apare în DEX și nu apare în DOOM, înseamnă că pentru limba literară, academică, este greșit, chiar dacă se folosește în vorbirea populară.

Cu alte cuvinte în DEX apar și cuvintele care sunt utilizate în comunicarea populară, de zi cu zi, chiar dacă sunt greșite. În schimb, de cealaltă parte, în DOOM 3 vom găsi doar cuvintele care fac parte din limba română cu adevărat și sunt corecte. Așadar, se poate spune că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic ne învață cum să comunicăm verbal și scris corect.

Foto: cluj24.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot