„Delta” din județul Mehedinți, o frumusețe naturală

05.07.2022
„Delta” din județul Mehedinți, o frumusețe naturală

În județul Mehedinți, între localitățile Gârla și Vrata, se găsește o mică „deltă”. Nu mai puțin de 400 de hectare de luncă inundabilă au fost readuse la stadiul natural, după un efort al autorităților și al mediului privat. Zona, care se află pe malul Dunării, a fost reconectată cu fluviul.

Această „deltă”, din partea opusă a țării, este casă pentru 80 de specii de animale, precum cormoranul mic, raţa roşie, vidra, broasca ţestoasă de lac sau popândăul. Readucerea la viață a zonei are scopul și de a proteja oamenii din regiune de eventuale inundații.

Atunci când natura prosperă, întreaga comunitate prosperă, iar acesta este rezultatul pe termen lung pe care îl aşteptăm şi de la proiectul de renaturare încheiat la Gârla Mare-Vrata. Mai mult decât atât, sperăm ca acest proiect de pionierat să inspire şi să fie replicat cât mai mult în următorii ani, a declarat Hanny Bratu, Marketing and Fundraising Manager, WWF-România, potrivit adevarul.ro.

Dunărea oferă surprize frumoase

„Delta” din Mehedinți a fost reamenajată prin programul „Împreună pentru Dunăre”, care se desfăşoară în şase ţări: România, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria.  Drept urmare, în aceste state au fost refăcute, de-a lungul Dunării, mai multe zone care pot susține și întreține flora și fauna.

În perioada anilor ’80, regiunea a fost modificată pentru piscicultură, fiind întreruptă legătura cu fluviul. Din fericire, începând cu anul 2020 „delta” de la Gârla – Vrata a fost reamenajată, fiind conectată din nou cu Dunărea și având astfel potenţialul de a stoca peste 5 milioane de metri cubi de apă.

Micile delte, pe cale de dispariție

Zonele umede s-au micile delte sunt din ce în ce mai puține, cu toate că reprezintă 6% din suprafața Pământului. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 90% dintre acestea au dispărut în ultimii 300 de ani. Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile și odată cu ele întreaga floră și faună din regiune.

Curiozități despre Dunăre

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot