De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?

08.08.2022
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?

Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această alăturare de cuvinte are sens pozitiv, au fost vremuri în care expresia era folosită cu sensul de „viață grea”, „trai rău”. De unde și până unde și-au schimbat aceste cuvinte sensul?

Trai pe vătrai, o viață de dorit sau nu?

În mod hilar, sunt situații în care anumite expresii îşi schimbă sensul într-un mod neașteptat, astfel încât astăzi o zicală este utilizată cu sensul opus decât era folosită acum câteva zeci de ani.

În urmă cu sute de ani, vătraiul (unealtă metalică în formă de cârlig lung sau de lopățică, cu coadă, cu care se scoate sau se scormonește jarul din sobe, din cuptoare etc, scrie dexonline.ro) era un accesoriu care nu lipsea din nicio casă. Tocmai de aceea, la începuturi, expresia „trai pe vătrai” avea un sens negativ, întrucât în multe case, vătraiul era unealta cu care, într-o perioadă în care violența domestică era la tot pasul, erau „corectate” nevestele.

În dicționarul din anul 1939 publicat de către August Scriban, expresia era definită astfel: „trai cu vătrai, căsnicie rea, adică ‘cu bătăi cu vătraiu’“. Totuși, expresia este și mai veche, întrucât apare în lucrările lui Anton Pann (1790-1854) sau Petre Ispirescu (1830-1887).

Vătraiul nu era folosit doar la scormonit jarul, ci avea în celalalt capăt o lopată cu ajutorul căreia erau mutaţi cărbunii aprinşi sau era scoasă cenuşa din vatră. Astfel, expresia „trai pe vătrai” poate avea un înțeles metaforic: o căsnicie pe cărbuni încinși.

Cum și-a pierdut sensul expresia „trai pe vătrai”?

Se pare că expresia a fost transmisă prin viu grai din generație în generație, doar că astăzi este folosită cu un sens pozitiv. Cum este posibil? Noul sens al formulării apare pe la jumătatea secolului al XX-lea într-un citat al scriitorului Eugen Barbu.

„E posibil ca vătrai să fi fost reinterpretat ca o variantă glumeaţă, impusă de rimă, pentru vatră, traiul pe vatră sau mutarea de pe vatră pe cuptor fiind simboluri ale comodităţii în locuirea tradiţională. Ipostaza pozitivă a traiului pe vătrai e o variantă glumeaţă, amplificată, a folosirii exclamative a cuvîntului trai”, explică Rodica Zafiu, prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București într-un editorial pentru dilemaveche.ro.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 4 octombrie este cea de-a 277-a zi a calendarului gregorian și a 278-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 88 de zile. În această zi, în anul 1853, Turcia...
Cele mai noi articole
Ce reprezintă culorile de pe un steag?
Ce reprezintă culorile de pe un steag?
Steagul reprezintă unul dintre cele mai de preț simboluri ale unei națiuni. Acesta este martor al identității naționale și de cele mai multe ori culorile lui semnifică direcția politică a... citește tot
Revoluție în infrastructură! Unde se construiește un oraș în linie?
Revoluție în infrastructură! Unde se construiește un oraș în linie?
Orașele reprezintă aglomerări urbane în care oamenii dispun de foarte multe posibilități. Aici se pot găsi cele mai interesante creații ale societății, cele mai calitative bunuri și cele... citește tot
Ce este un embargo economic?
Ce este un embargo economic?
Fiecare țară are propriul său stil de a guverna, implicit de a-și proteja interesele și cetățenii. Din cauza poziționării nefericite a câtorva state, anumite beneficii comune ale... citește tot
Recomandări din presa de azi
”Călugărul-amant” al deputatului PSD Aurel Bălășoiu susține că are imagini cu mai mulți arhiepiscopi. Numele...
A pus puțină sare peste ouăle care urmau să fie adăugate în aluatul de cozonac....
Revoluția ROBOȚILOR a început! TU ești PREGĂTIT să te aperi?!
Este anunţ oficial! Banii intră pe card în această lună. Nu sunt pentru toată lumea
BOMBĂ! Umilința supremă pentru Andreea Marin. Cine este noua iubită a lui Tuncay Ozturk, fostul...
Cât costă să vizitezi mormântul reginei Elisabeta a II-a. Suma e ULUITOARE
Povestea celui mai apreciat violonist român. Cum a ajuns Alexandru Tomescu să cumpere celebra cabană...
Câte proprietăți are Regele Charles în România. Locul din țara noastră care l-a cucerit
Locul din România în care bărbații au câte patru neveste: „Dacă are părul blond e...
Femeile Drăgușanu, «tunate» toate trei. Sora și mama Biancăi, familia Miss, transformate de operații estetice
Înfruntarea duceselor: Ce are Kate și nu are Meghan?! Secretul noii prințese de Wales
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în...
Urmariti de ghinion in Islanda! Cu amfibia printre ghetarii din nordul Europei
Scandal. O mamă acuză o învăţătoare de la o instituţie de învăţământ din Bucureşti că...