De unde vine expresia românească „a face capul calendar”?

26.06.2018
De unde vine expresia românească „a face capul calendar”?

Cine nu a auzit măcar o dată expresia „i-a făcut capul calendar” sau cine nu a folosit-o într-un anumit context? De cele mai multe ori, aceasta este folosită atunci când se face referire la cineva care bate la cap o altă persoană, îl toacă la cap. Totuși, care este legătura capului cu calendarul?

A face capul calendar

„A face cuiva capul calendar” este o expresie extrem de veche și nu este originară din limba română. Totul a pornit de la faptul că, în urmă cu sute de ani, în calendare (de altfel, printre primele texte tipărte) apăreau extrem de multe informații, printre care cifre și date astronomice.

De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?

În plus, primele calendare erau ticsite cu date istorice și geografice care cu greu puteau fi ținute minte din cauza faptului că erau mult prea multe. Aceste date erau înghesuite pentru că, în acele vremuri, se făcea economie la hârtie. Cu alte cuvinte, calendarul cel mai vechi este strămoșul ziarelor și revistelor de astăzi. „A face cuiva capul calendar” înseamnă a-i umple capul cu informații inutile.

Expresia se folosește astăzi de majoritatea vorbitorilor de limba română. Aceasta este utilizată atunci când un interlocutor vorbește prea mult.

O expresie la fel de cunoscută, în care calendarul este în prim plan, este „a se uita ca mâța-n calendar”. Sensul acestor cuvinte este sinonim cu „a privi la ceva fără a înțelege mai nimic”.

Când a început pentru prima dată calendarul cu 1 ianuarie?

Iulius Caesar este cel care a pus bazele calendarului Iulian. Acesta i-a cerut astronomului Sosigenes din Alexandria să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare. Astfel, luna Mercedonius a fost eliminată, iar calendarul, denumit ulterior iulian, a mai primit 10 zile. De asemenea, luna februarie a mai primit o zi, o dată la patru ani . Acest lucru vine din calculele astronomice, din cauza faptului că mişcarea de revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară.

Astfel, în 45 î. d. Hr., pentru prima dată în istorie, anul a început la 1 ianuarie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot