De unde vine denumirea de Basarabia?

08.04.2022
De unde vine denumirea de Basarabia?

Basarabia este o regiune istorică din Europa de Est, delimitată de râul Nistru la est și de râul Prut la vest. În prezent, cea mai mare parte a regiunii face parte din Moldova, în timp ce zonele de nord și de sud fac parte din Ucraina. Totuși, de unde vine denumirea de Basarabia?

Regiunea denumită Basarabia are în mare parte câmpii deluroase cu stepe plate. Terenul este foarte fertil pentru agricultură și are și unele zăcăminte de lignit și cariere de piatră. Oamenii care locuiesc în zonă cultivă sfeclă de zahăr, floarea soarelui, grâu, porumb, tutun, struguri de vin și fructe. De asemenea, cresc oi și vite. În prezent, principala industrie din regiune este prelucrarea agricolă.

Basarabia, dinastie muntenească

Conform interpretării tradiționale, denumirea de Basarabia derivă din dinastia muntenească Basarab, care ar fi condus partea de sud a zonei în secolul al XIV-lea. Numele este al unui Cuman sau al unui Peceneg și cel mai probabil însemna „tată conducător”.

Cercetările recente au pus totuși îndoieli cu privire la acest punct de vedere, deoarece numele a fost aplicat pentru prima dată pe teritoriu de către cartografii occidentali, apărând în sursele locale abia în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

În plus, utilizarea termenului pentru a se referi la ținuturile moldovenești din apropierea Mării Negre a fost respinsă în mod explicit ca o confuzie cartografică de către cronicarul moldovenesc Miron Costin.

Confuzia poate să fi fost cauzată de trimiterile poloneze la Țara Românească ca Bessarbia, interpretat greșit de cartografii occidentali medievali ca un ținut separat între acea țară și Moldova. Potrivit lui Dimitrie Cantemir, denumirea se aplica inițial doar părții din teritoriul de la sud de Zidul Traian de Sus, potrivit Military History.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, nou-înființatul Principat al Moldovei a cuprins ceea ce mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Basarabia. Teritoriul Basarabiei este locuit de oameni de mii de ani. Cultura Cucuteni-Tripolia a înflorit între mileniul VI-III î.Hr. Cultura indo-europeană s-a răspândit în regiune în jurul anului 2000 î.Hr.

Harta etnografică a Basarabiei, de Alexis Nour

În Antichitate, regiunea a fost locuită de traci, precum și pentru diferite perioade mai scurte cimerieni, sciți, sarmați și celți, în special de triburi precum Costoboci, Carpi, Britogali, Tyragetae și Bastarnae. În secolul al VI-lea î.Hr., coloniștii greci au stabilit colonia Tyras, de-a lungul coastei Mării Negre și au făcut comerț cu localnicii. De asemenea, celții s-au stabilit în partea de sud a Basarabiei, orașul lor principal fiind Aliobrix.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot