De unde vine denumirea de Basarabia?

08.04.2022
De unde vine denumirea de Basarabia?

Basarabia este o regiune istorică din Europa de Est, delimitată de râul Nistru la est și de râul Prut la vest. În prezent, cea mai mare parte a regiunii face parte din Moldova, în timp ce zonele de nord și de sud fac parte din Ucraina. Totuși, de unde vine denumirea de Basarabia?

Regiunea denumită Basarabia are în mare parte câmpii deluroase cu stepe plate. Terenul este foarte fertil pentru agricultură și are și unele zăcăminte de lignit și cariere de piatră. Oamenii care locuiesc în zonă cultivă sfeclă de zahăr, floarea soarelui, grâu, porumb, tutun, struguri de vin și fructe. De asemenea, cresc oi și vite. În prezent, principala industrie din regiune este prelucrarea agricolă.

Basarabia, dinastie muntenească

Conform interpretării tradiționale, denumirea de Basarabia derivă din dinastia muntenească Basarab, care ar fi condus partea de sud a zonei în secolul al XIV-lea. Numele este al unui Cuman sau al unui Peceneg și cel mai probabil însemna „tată conducător”.

Cercetările recente au pus totuși îndoieli cu privire la acest punct de vedere, deoarece numele a fost aplicat pentru prima dată pe teritoriu de către cartografii occidentali, apărând în sursele locale abia în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

În plus, utilizarea termenului pentru a se referi la ținuturile moldovenești din apropierea Mării Negre a fost respinsă în mod explicit ca o confuzie cartografică de către cronicarul moldovenesc Miron Costin.

Confuzia poate să fi fost cauzată de trimiterile poloneze la Țara Românească ca Bessarbia, interpretat greșit de cartografii occidentali medievali ca un ținut separat între acea țară și Moldova. Potrivit lui Dimitrie Cantemir, denumirea se aplica inițial doar părții din teritoriul de la sud de Zidul Traian de Sus, potrivit Military History.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, nou-înființatul Principat al Moldovei a cuprins ceea ce mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Basarabia. Teritoriul Basarabiei este locuit de oameni de mii de ani. Cultura Cucuteni-Tripolia a înflorit între mileniul VI-III î.Hr. Cultura indo-europeană s-a răspândit în regiune în jurul anului 2000 î.Hr.

Harta etnografică a Basarabiei, de Alexis Nour

În Antichitate, regiunea a fost locuită de traci, precum și pentru diferite perioade mai scurte cimerieni, sciți, sarmați și celți, în special de triburi precum Costoboci, Carpi, Britogali, Tyragetae și Bastarnae. În secolul al VI-lea î.Hr., coloniștii greci au stabilit colonia Tyras, de-a lungul coastei Mării Negre și au făcut comerț cu localnicii. De asemenea, celții s-au stabilit în partea de sud a Basarabiei, orașul lor principal fiind Aliobrix.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot