De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

25.03.2019
De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

„Deșteaptă-te, române!”, imnul României, a fost compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Totuși, linia melodică este inspirată de la cântecul „Din sânul maicii mele”, o melodie religioasă. Cât despre autorul melodiei, acest lucru încă se dezbate, deși pentru muzică a fost creditat Anton Pann.

De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?

Imnul de stat al României a fost compus de poetul Andrei Mureșanu care, în timpul Revoluției de la 1848, se afla la Brașov, unde i-a revenit misiunea de a compune un cântec de luptă care să mobilizeze masele. Astfel, poezia a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură” sub titlul „Răsunet”.

Când vine vorba despre autorul melodiei, părerile sunt împărțite. Unii spun că Andrei Mureșanu ar fi și autorul liniei melodice. Totuși, George Ucenescu, compozitor ucenic al lui Pann, susţinea că el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care căuta o melodie potrivită pentru versurile sale, şi deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

„Încă din anul 1844, subscrisul, aflându-mă învăţător şi cantor la Biserica Sfintei Treimi de pe Tocile, care este comuna Bolgarsechiului [Şcheiului] de sus, în Braşov. Poetul Andrei Mureşianu, ca rude­nie cu Parohul Vonifatie Pitiş, venea vara des la grădinile parohului pentru aer şi pentru ceraşe. Sosind furiosul an 1848, poetul căuta o melodie după care să compue un sonet care să se cânte între amicii ce era să se adune în grădina parohului pentru petrecere de seară, cu mâncări şi băuturi, în onoarea ceraşelor. Am cântat multe cântece de probă, iar sosind la următorul cânt, «Din sânul maicii mele» şi cântându-l, a rămas po­etul pe lângă această melodie, obligân­du-mă ca, pe Duminica viitoare, să mă aflu şi eu împreună cu oaspeţii invitaţi la grădină ca să cânt după melodia aleasă poezia ce o va compune până atunci. În Duminica hotărâtă, iată că vine poetul împreună cu 4 Domni români şi şezând cu toţii pe iarbă verde şi cu ceraşe înainte — îmi dete D. Andrei Mureşan poezia făcută ‘Deşteaptă-te Române’, îi probăm puţine rânduri şi văzând în tot melosul este o minune potrivit, l-am cân­tat cu vocea mea tânără şi puternică până la fine. Mai repetându-l odată, toţi Domnii învăţând melodia din auz, cântau împreună, mulţămind şi urând multă viaţă şi sănătate marelui poet. Din ziua aceia cântul ‘Deşteaptă-te Române’ s-au făcut cel mai plăcut şi fa­miliar, iar eu eram poftit în toate părţile ca să-l cânt şi să învăţ tinerimea a-l cânta mai bine şi regulat”, nota George Ucenescu.

Alte voci îl desemnează pe Anton Pann, profesor de muzică veche, ca fiind autorul melodiei. Totuși, un lucru e cert, melodia din care s-a inspirat „Deșteaptă-te, române!” este cântecul religios „Din sânul maicii mele”.

Ascultă aici „Din sânul maicii mele”!

Ascultă aici „Deșteaptă-te, române!”

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot