De ce unii români sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie? Ce este Biserica pe stil vechi?

02.01.2023
De ce unii români sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie? Ce este Biserica pe stil vechi?

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Nașterea Domnului este celebrată cum se cuvine de către credincioșii creștini din toată lumea, însă unii dintre aceștia consideră că acest eveniment nu a avut loc pe data de 25 decembrie și atribuie o altă dată venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu. De ce se întâmplă asta?

De ce Crăciunul este sărbătorit și pe 7 ianuarie?

Creștinii ortodocși de rit vechi celebrează Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, în fiecare an, și nu pe 25 decembrie așa cum suntem obișnuiți cu toții. Motivul este unul simplu și ține cont de calendarul folosit. În România, comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi, dar și o bună parte dintre români, încă folosesc calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de calendarul gregorian, utilizat de majoritatea oamenilor.

La noi în țară, Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul gregorian pe data de 1 octombrie 1924, însă unele comunități au refuzat să renunțe la calendarul iulian. Așadar, Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în data de 7 ianuarie, iar Anul Nou în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie.

Potrivit agerpres.ro, ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi. Pare o anomalie, dar fiecare creștin decid pentru sine ce dogme urmează.

Ce este Biserica pe stil vechi?

În anul 1923, Biserica Ortodoxă Română s-a scindat, după ce la Constantinopol s-a luat decizia să se treacă de la calendarul iulian la cel gregorian. Astfel, în țara noastră, a apărut Biserica Ortodoxă de stil nou și Biserica Ortodoxă de stil vechi, care a continuat să funcționeze după calendarul iulian.

Mai mulți preoți și credincioși creștini au criticat în anul 1924 adoptarea calendarului gregorian, în România, mitropolitul Visarion Puiu, nefiind de acord cu noile schimbări. Drept urmare, cei care au rămas cu Biserica Ortodoxă de stil vechi au fost nevoiți să își construiască alte lăcașuri de cult. Așadar, Mitropolia acestor credincioși are sediul la Slătioara în comuna Râșca, județul Suceava. Biserica Ortodoxă Română nu recunoaște Biserica Ortodoxa de Stil Vechi.

Mitropolia Ortodoxă de stil vechi de la Slătioara

 

Potrivit datelor oficiale, în România sunt peste 500.000 de cetățeni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. În această zi sfântă pentru ei, aceștia merg la biserică la Liturghie după care revin acasă și iau masa în familie. Astfel, sunt pregătite 12 feluri de mâncare pentru cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, printre care grâu fiert cu nucă și sarmale cu hribi.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot