De ce unii români sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie? Ce este Biserica pe stil vechi?

02.01.2023
De ce unii români sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie? Ce este Biserica pe stil vechi?

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Nașterea Domnului este celebrată cum se cuvine de către credincioșii creștini din toată lumea, însă unii dintre aceștia consideră că acest eveniment nu a avut loc pe data de 25 decembrie și atribuie o altă dată venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu. De ce se întâmplă asta?

De ce Crăciunul este sărbătorit și pe 7 ianuarie?

Creștinii ortodocși de rit vechi celebrează Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, în fiecare an, și nu pe 25 decembrie așa cum suntem obișnuiți cu toții. Motivul este unul simplu și ține cont de calendarul folosit. În România, comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi, dar și o bună parte dintre români, încă folosesc calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de calendarul gregorian, utilizat de majoritatea oamenilor.

La noi în țară, Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul gregorian pe data de 1 octombrie 1924, însă unele comunități au refuzat să renunțe la calendarul iulian. Așadar, Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în data de 7 ianuarie, iar Anul Nou în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie.

Potrivit agerpres.ro, ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi. Pare o anomalie, dar fiecare creștin decid pentru sine ce dogme urmează.

Ce este Biserica pe stil vechi?

În anul 1923, Biserica Ortodoxă Română s-a scindat, după ce la Constantinopol s-a luat decizia să se treacă de la calendarul iulian la cel gregorian. Astfel, în țara noastră, a apărut Biserica Ortodoxă de stil nou și Biserica Ortodoxă de stil vechi, care a continuat să funcționeze după calendarul iulian.

Mai mulți preoți și credincioși creștini au criticat în anul 1924 adoptarea calendarului gregorian, în România, mitropolitul Visarion Puiu, nefiind de acord cu noile schimbări. Drept urmare, cei care au rămas cu Biserica Ortodoxă de stil vechi au fost nevoiți să își construiască alte lăcașuri de cult. Așadar, Mitropolia acestor credincioși are sediul la Slătioara în comuna Râșca, județul Suceava. Biserica Ortodoxă Română nu recunoaște Biserica Ortodoxa de Stil Vechi.

Mitropolia Ortodoxă de stil vechi de la Slătioara

 

Potrivit datelor oficiale, în România sunt peste 500.000 de cetățeni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. În această zi sfântă pentru ei, aceștia merg la biserică la Liturghie după care revin acasă și iau masa în familie. Astfel, sunt pregătite 12 feluri de mâncare pentru cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, printre care grâu fiert cu nucă și sarmale cu hribi.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
De ani buni, un articol care are în prim plan o stranie coincidență circulă pe Internet. Sr pare că în anul 1975, un băiat de 17 ani a fost lovit fatal de un taxi în timp ce se afla pe... citește tot