De ce rușii și moldovenii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie?

07.12.2021
De ce rușii și moldovenii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie?

Crăciunul este considerată una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii din întreaga lume. La această dată se slăvește nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Cu toate acestea, sunt persoane care celebrează nașterea Fiului lui Dumnezeu pe 7 ianuarie și nu pe 25 Decembrie. Care este explicația?

De ce rușii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie?

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, iar printre aceștia se află și rușii și moldovenii. Poporul rus își organizează viața după calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de cel oficial al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta din urmă, numit calendarul gregorian, a fost adoptat pe data de 1 octombrie 1924, în țara noastră, însă mai există creștini ortodocși care respectă cu mare strictețe tradițiile pe rit vechi.

Înainte de Nașterea lui Iisus Hristos existau două sisteme de calculare a timpului: unul al egiptenilor, în care un an avea 365 zile, iar altul al romanilor, care era de 355 zile. Cu toate acestea, lucrurile erau greu de organizat la o dată fixă, fiindcă rămânea anual o diferență de zece zile între aceste două sisteme și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

Drept urmare, împaratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 î. de Hr., adoptă sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit „calendarul iulian”, fiind utilizat de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Pentru a nu mai exista confuzii s-a întrunit Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n., unde s-a hotărât cum se calculează ziua în care cade Paștele.

Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două – cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele, potrivit hotnews.ro.

Drept urmare, sunt multe biserici care nu au acceptat calendarul gregorian și funcționează în continuare după cel iulian, precum: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și mănăstirile de pe Sfântul Munte Athos.

La noi în țară trăiesc peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruși lipoveni și sârbi.

De ce dăm cadouri de Crăciun?

Cadourile de Crăciun par să aibă o legătură cu credința creștină, deoarece fac o legătură cu cadourile primite de Iisus Hristos de la cei Trei Înțelepți: Tămâie, Aur și Mir. Tămâia simbolizează venerarea Mântuitorului, iar aurul este asociat cu regalitatea. Majoritatea creștinilor se referă la Iisus Hristos ca la „Regele Regilor”.

Ultimul dintre daruri, mirul este parfumat și are un rol practic. În trecut, acesta era pus pe corpurile celor trecuți în neființă pentru a mirosi frumos, iar creștinii susțin acesta este simbolul suferinței lui Iisus pentru omenire.

Foto: Pexels.com 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot