Iisus Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie. De ce sărbătorim Crăciunul pe această dată?

13.12.2017
Iisus Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie. De ce sărbătorim Crăciunul pe această dată?

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie?

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie? Aceasta este o întrebare cât se poate de firească, cu atât mai mult cu cât pare că nici nu s-ar putea altfel. În fond, cum ar fi să sărbătorim Crăciunul la jumătatea lunii iulie? Dar în septembrie? Ciudat, urât, nepământesc, exclus.

În Biblie, data de 25 decembrie nu este menționată ca fiind data nașterii lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu Prima menţionare oficială a datei de 25 Decembrie ca o zi de sărbătoare, în onoarea naşterii lui Iisus Christos, apare într-un calendar roman timpuriu din anul 336 d. H.

Regele Constantin, cel care s-a convertit la crestinism în secolul al IV-lea d.Hr., a fost cel care a decis ca nasterea lui Iisus să se sărbatorească într-o dată care avea deja o semnificatie sacră. S-a ales această dată să coincidă cu sărbătoarea romană păgână a „nașterii soarelui invincibil”. Conform The Encyclopedia Americana, mulți erudiți cred că s-a ales 25 decembrie „pentru ca păgânii convertiți să se simtă mai atrași de creștinism“.

Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie

Ba mai mult, toate indiciile demonstrează că Hristos nu s-ar fi născut iarna, în anotimpul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Cel mai solid argument provine din Evanghelia după Luca 2:8, unde se specifică faptul că în momentul nasterii Mântuitorului „în tinutul acela erau pastori care stăteau pe camp și-si păzeau turma făcând noaptea straja”. Iarna, oile stau în staul și nu pe câmp.

Care este al 2-lea argument?

Dar, acesta nu este singurul indiciu. Conform Bibliei, Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra cu ocazia recensământului roman (Luca 2:1-4). Genul acesta de proceduri nu era făcut iarna.

Cine a fost Iisus Hristos?

Isus din Nazaret sau Iisus Hristos, Christos sau Cristos este fondatorul și figura centrală a creștinismului, și unul din cele mai importante simboluri ale culturii occidentale, majoritatea bisericilor creștine considerându-l drept Fiul lui Dumnezeu, drept Mesia cel vestit de Vechiul Testament iudaic și drept al doilea personaj al Trinității creștine.

Isus a fost un predicator iudeu din Galileea, Iudeea, ce a trăit în timpul ocupației romane a Israelului, a fost botezat de către Ioan Botezătorul, și a fost crucificat la Ierusalim în jurul anului 30, sub guvernarea lui Ponțiu Pilat. Acesta a trăit, conform Bibliei, 33 de ani și a înviat „a treia zi după Scripturi”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot