De ce turcoaicele nu poartă vălul islamic?

30.09.2022
De ce turcoaicele nu poartă vălul islamic?

Vălul este purtată de femei în special în țările islamice din motive religioase, însă există state unde acesta este obligatoriu pentru toate doamnele și domnișoarele indiferent de credință. Cu toate acestea, în Turcia regulile sunt mai permisive, deși este o țară musulmană. De ce oare?

Turcia, mai democratică decât alte state musulmane

Oficialitățile din Turcia au înțeles că lumea evoluează, însă tradiția este importantă, astfel că a trebuit să fie găsit un echilibru între cele tradiție și evoluție. Drept urmare, s-a decis ca femeile din Turcia să poarte hijab-ul, basmaua tradițională islamică care acoperă capul și părul, dar nu și fața, atunci când lucrează în funcțiile publice și la birourile guvernamentale.

Aceste noi reguli nu au fost aplicate pentru femeile care lucrează în armată și în sistemul judiciar. Noile măsuri au avut drept scop încurajarea femeilor să își caute un loc de muncă fie în zona privată, fie în cea publică.

Femeile care poartă basma sunt membre cu drepturi depline ale republicii, precum și cele care nu poartă, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit nationalgeographic.com.

Turcia, modernă

Măsurile mai puțin restrictive privind vălul islamic în Turcia au început încă din perioada lui Mustafa Kemal Ataturk, care a venit cu o serie de reforme menite să țină simbolismul religios în afara serviciului public. Drept urmare, multe lucruri au fost schimbate de la codul civil la alfabet, la educație, la integrarea socială a sexelor și multe altele.

Tot mai mult a fost adoptat codul vestimentar occidental, iar oamenii vrând-nevrând au trebuit să se adapteze vremurilor. Ataturk a lăsat femeile libere, fiind decizia lor dacă vor să poarte vălul islamic sau nu. Cu toate acestea, regulile au fost stricte și în Turcia până nu de mult timp, conservatorii considerând că în felul acesta lucrurile vor degenera iar tradiția va fi pierdută încet și sigur.

Pentru mine vălul este o expresie a credinței, iar modestia face parte din asta. În același timp, trăiesc în lumea reală. Când merg la aeroport și este timpul să-mi arăt actul de identitate îmi ridic vălul, indiferent dacă în fața mea este un bărbat sau o femeie. Asta e viața. Aceste reguli de securitate sunt în vigoare pentru a ne proteja pe toți și nu există nimic în învățătura islamului care să spună că nu ar trebui să fii de acord cu aceste reguli, a povestit Shalina Litt, o prezentatoare radio musulmană populară din Birmingham, Anglia, potrivit sursei citată mai sus.

Conform Wikipedia.org, în funcție de țară, vălul islamic are mai multe denumiri precum, haik, burka, higiab, nicab, gilbab (gelaba), ciador, dupata, kimar, etc.

Foto: Pexles.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot