De ce spunem la bani… „cașcaval”?

10.08.2022
De ce spunem la bani… „cașcaval”?

Banii reprezintă unealta principală acceptată ca mijloc de schimb economic. Este forma prin care sunt transpuse prețurile și valorile unui bun, servicii etc. Aceștia circulă global, facilitând comerțul, reprezentând totodată și principala formă a bogăției. De-a lungul timpului, banii au avut forme și denumiri diferite, printre cea mai cunoscută fiind denumirea de… „cașcaval”. De ce spunem astfel?

Cum se mai numesc banii?

bani cașcaval

Încă din Antichitate, oamenii au folosit diverse metode pentru a răscumpăra bunuri, materiale sau servicii. Printre acestea se numără: pietrele pe care se fabrica ceaiul, brânza Parmigiano-Reggiano sau sarea. Cu secole în urmă, sarea era recunoscută ca fiind moneda de schimb utilizată mai ales pe teritoriul Imperiului Roman. Atât de mult a fost utilizată sarea, încât termenul de „salariu” înseamnă literalmente „bani de sare”.

Utilizarea sării ca monedă de schimb a început în jurul anilor 6.000 î. de Hr, când cristalele de sare au fost recoltate din zona Chinei. Începând de atunci, diferite culturi au folosit sarea ca monedă în comerț. Chiar și în prezent, sarea este folosită pe post de bani în teritoriile nomade din Etiopia.

Banii au căpătat diferite denumiri în memoria colectivă, acestea fiind desemnate ca fiind argouri. Cele mai cunoscute denumiri alternative utilizate în diverse zone ale lumii sunt: biștari, galbeni, parale, mălai, lovele, lovinci, albișori, marafeți sau cașcaval.

De ce spunem la bani „cașcaval”?

bani cașcaval

Cașcavalul este un produs lactat rezultat dintr-un proces de coagulare a proteinelor din lapte. Cel mai scump produs lactat provine din regiunea Serbiei și valorează peste 1.300 dolari kilogramul. Termenul de „cașcaval” provine din cultura de peste Ocean. Cetățenii din Statele Unite ale Americii care beneficiau de ajutor social erau obișnuiți să primească brânză în schimbul serviciilor pe care le prestau. Totodată, expresia a devenit foarte cunoscută la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Pachetele provenite din ajutoarele sociale includeau și o bucată consistentă de brânză. Astfel că „a primi brânza”, însemna să primești beneficiile cuvenite și să ai… cașcaval.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot