Care este cea mai scumpă sare din lume?

21.06.2022
Care este cea mai scumpă sare din lume?

Sarea este unul dintre cele mai importante ingrediente dintr-o bucătărie. Fără ea, mâncarea ar fi mai puțin gustoasă și viața mai puțin delicioasă. În lume, există mai multe tipuri de sare, însă una dintre ele este excepțională, prin procesul de fabricare, dar și prin prețul exorbitant.

Cei mai mulți oameni cred că sarea roz de Himalaya este cea mai scumpă, însă nu este adevărat. În Coreea de Sud este produsă o sare după o rețetă veche, care bate toate recordurile. Aceasta se numește Amethyst Bamboo (bambus ametist) și are un proces de fabricare complex. Totul începe prin umplerea unor cilindri de bambus cu sare de mare, acoperirea lor cu argilă și coacerea într-un cuptor. Operațiunea se repetă de nouă ori. Incredibil, nu-i așa?

Cum se produce cea mai scumpă sare din lume?

Cea mai scumpă sare din lume costă aproximativ 100 de dolari americani un borcan. Aceasta este parte din cultura coreeană și a fost produsă de sute de ani. Inițial, era coaptă de două, trei ori, însă începând cu secolul al XX-lea acest proces se repetă de nouă ori. Nu se știe cum s-a ajuns la această decizie, însă, potrivit specialiștilor în domeniu, în felul acesta are loc o mai bună infuzare a esenței de bambus în sare și aceasta devine și mai pură.

Procesul de fabricare a sării de bambus ametist este unul complex și durează între 45-50 de zile. Totul începe după ce sunt tăiate trunchiurile de bambus, care trebuie să aibă vârsta exactă de trei ani,  în cilindri. Bambusul este închis la un capăt, iar pe la celelalt se umple cu sare de mare, fiind ulterior sigilat cu o argilă specială de tip ceramic.

Operațiunea se complică, fiindcă cilindrii sunt introduși într-un cuptor și prăjiți pe un foc de lemn de pin, la temperaturi apropiate de punctul de topire a sării, 800 de grade Celsius. În urma acestui proces bambusul se încălzește, iar uleiul iese din el și este absorbit în sare. Rezultatul este unul special: o sare cu o aromă complexă și cu multiple beneficii pentru organismul uman.

Până la finalizarea procesului mai sunt respectați câțiva pași importanți. Astfel, după aproximativ 14-15 ore de prăjit în cilindri, sarea este scoasă și introdusă în alți cilindri. Cei vechi sunt arși complet, practic sunt făcuți cenușă. În total, procesul se repetă de încă opt ori. Trebuie precizat că la ultima parte sarea este coaptă la aproximativ 1.000 de grade Celsius. În felul acesta, atât ea, cât și bambusul se topesc complet. Întreaga compoziție este, ulterior, trecută printr-o matriță și lăsată să se solidifice timp de câteva zile.

La final acestui proces laborios sarea seamănă cu o piatră. Cei care se ocupă de realizarea ei o sparg manual și o ambalează pentru vânzare. Întreg procesul durează aproximativ două luni, iar prețul sării nu este pentru oricine.

Foto: dimsumguide.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot