Iodul în sare. Este sau nu benefic? De ce este adăugat iodul în sare?

08.11.2021
Iodul în sare. Este sau nu benefic? De ce este adăugat iodul în sare?

Sarea iodată este sare care conține cantități mici de iodură de sodiu sau iodură de potasiu. Este o sare normală care a fost pulverizată cu iodat de potasiu. Arată și are același gust! Cea mai mare parte a sării de masă folosită în prezent este iodată și are multe beneficii.

Sarea iodată este esențială pentru sănătatea ta, dar ar trebui să o consumi cu moderație. Iodul este un oligomineral comun în produsele lactate, fructele de mare, cereale și ouă. Oamenii combină iodul cu sare de masă pentru a reduce deficitul de iod.

Iodul în sare. Este sau nu benefic? De ce este adăugat iodul în sare?

Îmbunătățește funcția tiroidiană. Glandei tiroidă se bazează pe iod pentru a crește producția de hormoni tiroidieni, cum ar fi triiodotironina și tiroxina. Acești hormoni sunt vitali pentru sănătate, deoarece reglează tensiunea arterială, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Dezvoltarea corectă a oaselor și a creierului în sarcină și copilărie depinde, de asemenea, de acești hormoni tiroidieni. Lipsa de iod în dietă poate provoca, de asemenea, mărirea glandei tiroide. Această afecțiune se numește gușă.

Menține greutatea sub control. Metabolismul este afectat direct de sănătatea tiroidei. Când metabolismul este foarte ridicat, s-ar putea ca greutatea să nu fie una sănătoasă. Metabolismul mai lent permite organismului să stocheze mai multă grăsime, deci kilograme în plus. Deoarece tiroida depinde de o doză sănătoasă de iod pentru a-și îndeplini datoria, metabolismul depinde și de nivelul de iod.

Sprijină o sarcină sănătoasă. Nu numai că sarea iodată ajută la dezvoltarea oaselor și a creierului, ci poate ajuta și la combaterea cretinismului, care afectează atât creșterea mentală, cât și fizică a copilului nenăscut.

După naștere, cretinismul poate duce la pierderea vorbirii și a auzului, dar poate afecta mișcările corpului copilului. Un nivel echilibrat de iod la femeile însărcinate poate ajuta, de asemenea, la prevenirea avorturilor spontane și a hipotiroidismului.

Hipotiroidismul apare atunci când organismul nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni. Orice problemă cu glanda tiroidă poate începe sau se poate agrava în timpul sarcinii și poate fi adesea ajutată prin creșterea nivelului de iod.

Îndepărtează toxinele și previne bacteriile. Sarea iodată are un efect contrar asupra metalelor nocive precum mercurul si plumbul. Acționează pentru a respinge aceste toxine și pentru a restabili nivelul corect de pH din corp. Sarea iodată ajută, de asemenea, la prevenirea înmulțirii bacteriilor dăunătoare în intestine. Cercetările arată că bacteriile dăunătoare pot provoca oboseală, constipație și dureri de cap.

Hidratare și sănătatea inimii. Sarea iodată ajută la crearea hormonilor care reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. De asemenea, ajută la arderea depozitelor suplimentare de grăsime care ar putea duce la boli de inimă. Sarea promovează un nivel sănătos de hidratare și creează un echilibru de electroliți.

Acest echilibru este crucial pentru buna funcționare a celulelor, mușchilor, țesuturilor și organelor. Toate componentele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa, iar sarea ajută la menținerea nivelului adecvat al apei. Deshidratarea duce la amețeli, oboseală și, de multe ori la crampe musculare.

Deficitul de sare iodată, risc pentru sănătate

Lipsa unor cantități suficiente de iod poate duce la afecțiuni grave de sănătate, inclusiv:

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot