De ce rațele nu se udă în apă?

13.02.2023
De ce rațele nu se udă în apă?

Ratele sunt printre cele mai iubite păsări. Capacitatea acestora de a se bălăci și a se bucura de apă le face pe rațe să fie printre preferatele copiilor. Deși stau toată ziua în apă, penele rațelor nu se udă. Cum este posibil?

Ratele au o peliculă unica de grasime pe piele care le protejeaza de apă și le păstrează totodată hidratate. Daca s-ar uda, acest strat de grăsime ar disparea si ele ar deveni vulnerabile la infectii si alte probleme de sănătate.

Rațele se curăță prin băi de… praf

În schimb, rațele sunt capabile să își curățe blana prin scarpinare și prin bai de praf. Acest lucru le ajuta sa elimine părul moale (puful) și să-și mentină blana frumoasa si stralucitoare. De asemenea, ratele au glande sebacee care produc o substanta grasă menită să le hidrateze și să le protejeze pielea. Acest lucru le permite sa ramana curate si hidratate fara sa fie nevoite sa se ude. Cu toate acestea, și ratele au nevoie de apă pentru a se hidrata și pentru a se menține sănătoase.

Curiozități despre rațe:

Rațele au un simt al vederii foarte avansat. Aceste păsări o acuitate vizuala de circa 350 de grade, ceea ce înseamnă că pot vedea aproape în orice directie fără să se întoarca. Acest lucru le permite să fie mereu atente la mediul lor si sa evite potentialele pericole.

Rațele au un sistem nervos foarte bine dezvoltat, astfel încât pot reactiona rapid la schimbarile din jurul lor. De asemenea, sunt foarte inteligente si pot învăța foarte usor noi trucuri si comportamente.

Rațele au un sistem de comunicare foarte elaborat, care include sunete, mirosuri si gesturi corporale. Acest lucru le permite sa comunice între ele și să își transmită informatii importante despre mediul lor.

Aceste păsări sunt animale sociale si se pot forma legaturi puternice cu alti membri ai coloniei lor. De asemenea, se pot atasa și de stăpânii lor si pot fi foarte loiale si afectuoase.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot