De ce rațele nu se udă în apă?

13.02.2023
De ce rațele nu se udă în apă?

Ratele sunt printre cele mai iubite păsări. Capacitatea acestora de a se bălăci și a se bucura de apă le face pe rațe să fie printre preferatele copiilor. Deși stau toată ziua în apă, penele rațelor nu se udă. Cum este posibil?

Ratele au o peliculă unica de grasime pe piele care le protejeaza de apă și le păstrează totodată hidratate. Daca s-ar uda, acest strat de grăsime ar disparea si ele ar deveni vulnerabile la infectii si alte probleme de sănătate.

Rațele se curăță prin băi de… praf

În schimb, rațele sunt capabile să își curățe blana prin scarpinare și prin bai de praf. Acest lucru le ajuta sa elimine părul moale (puful) și să-și mentină blana frumoasa si stralucitoare. De asemenea, ratele au glande sebacee care produc o substanta grasă menită să le hidrateze și să le protejeze pielea. Acest lucru le permite sa ramana curate si hidratate fara sa fie nevoite sa se ude. Cu toate acestea, și ratele au nevoie de apă pentru a se hidrata și pentru a se menține sănătoase.

Curiozități despre rațe:

Rațele au un simt al vederii foarte avansat. Aceste păsări o acuitate vizuala de circa 350 de grade, ceea ce înseamnă că pot vedea aproape în orice directie fără să se întoarca. Acest lucru le permite să fie mereu atente la mediul lor si sa evite potentialele pericole.

Rațele au un sistem nervos foarte bine dezvoltat, astfel încât pot reactiona rapid la schimbarile din jurul lor. De asemenea, sunt foarte inteligente si pot învăța foarte usor noi trucuri si comportamente.

Rațele au un sistem de comunicare foarte elaborat, care include sunete, mirosuri si gesturi corporale. Acest lucru le permite sa comunice între ele și să își transmită informatii importante despre mediul lor.

Aceste păsări sunt animale sociale si se pot forma legaturi puternice cu alti membri ai coloniei lor. De asemenea, se pot atasa și de stăpânii lor si pot fi foarte loiale si afectuoase.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot