De ce preoții din România poartă barbă?

05.07.2023
De ce preoții din România poartă barbă?

România este un stat în care încrederea populației în instituția bisericii este la cotele cele mai înalte. Atât în mediul rural, cât și în urban, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică în mod regulat și să se roage la Divinitate sau să vorbească cu preoții, considerați psihologi ai sufletului. O diferență vizibilă a preoților din România comparativ cu cei din țările vestice este existența bărbii. De ce preoții din România poartă barbă?

De ce preoții români au barbă?

preoții

De fiecare dată când întâlnim un preot putem observa două mari caracteristici care sunt valabile pentru toți. Prima este legată de ținută. Cei mai mulți dintre aceștia poartă straie negre, iar unii dintre ei poartă haine cu specific. Epitrahilul este veșmântul bogat coloristic pe care preoții de rit ortodox îl poartă în timpul liturghiei.

Cea de-a doua caracteristică comună este existența bărbii. Mulți dintre duhovnicii din România poartă barbă, fie că este mai scurtă sau mai lungă. Însă de ce aceștia nu se bărbieresc? Motivul bărbilor este unul istoric, fiind descris inclusiv în Vechiul Testament. Conform scripturilor, bărbieritul capului și a bărbilor sunt specifice preoților păgâni, astfel că Legea lui Moise le spune preoților drepți să se ferească de astfel de practici.

Pe lângă aceasta, bărbații care își împleteau și tundeau bărbile doreau să pară mai blânzi, fiind asemănați cu femeile. Pentru a se ține departe de aceste asocieri dintre bărbați și femei, biserica a interzis tăierea bărbilor.

Ce se întâmplă dacă se bărbieresc?

În același timp, din punct de vedere legislativ, preoții au voie să se bărbierească. Cu toate acestea, barba a devenit în timp un atribut indispensabil a înfățișării, neputând fi confundați. Concret, aceștia au voie să rămână fără păr, atât în cap, cât și la barbă, însă cel mai probabil vor alege să nu o facă din semn de respect pentru meseria pe care o practică. În anul 2023 sunt înregistrați oficial aproximativ 15.500 de preoți, în fiecare biserică fiind distribuiți, în medie, cel puțin 3 clerici.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Astăzi, când ne vine în minte o țară, gândul ne poartă automat la capitala acestui stat. Majoritatea țărilor au câte o capitală, așa cum este cazul României, dar sunt și excepții cum... citește tot
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot