De ce nu este normal să-ți săruți copiii pe gură? „Copilul să învețe că buzele pot fi folosite doar cu acordul său”

14.07.2022
De ce nu este normal să-ți săruți copiii pe gură? „Copilul să învețe că buzele pot fi folosite doar cu acordul său”

Copiii trebuie să se simtă iubiți de părinți pentru a se dezvolta cum trebuie, însă prea multă dragoste ar putea să dăuneze. Și manifestarea excesivă este de evitat, susțin psihologii. Foarte mulți părinți aleg să își sărute micuții pe gură, o situație atipică care poate avea efecte negative asupra dezvoltării psihice a copiiilor.

Specialiștii în pediatrie susțin că micuții trebuie să simtă dragostea familiară și protecția acesteia, însă pupatul pe gură nu reprezintă cea mai bună metodă de a exprima iubirea maternă sau paternă.

Sărutatul copiilor pe gură nu este indicat

Psihologii au atras atenția că gura și buzele unui copil sunt limitele sale personale. Acesta trebuie să învețe că acele părți ale corpului sunt folosite doar cu acordul său personal. Când un părinte sărută copilul pe buze trece de acea graniță, acea barieră personală, și poate înțelege că corpul său nu are o limită și oricine poate intra pe acest teritoriu.

Drept urmare, copilul poate accepta, fără să zică nu, hrănirea excesivă sau gâdilatul agresiv, dezvoltând astfel un „sindrom de victimă”. Practic, micuțul nu este conștient de propriile limite personale.

Totodată, medicii stomatologi au atras atenția că în gura unui adult există un număr mare de microbi care pot să nu infecteze o persoană matură, însă un copil nu are sistemul imunitar dezvoltat complet și poate lua un virus prin intermediul salivei. În felul acesta, micuțul poate să se îmbolnăvească de diferite infecții periculoase.

Potrivit specialiștilor în sănătate, copiii se dezvoltă imitând acțiunile părințiilor, iar atunci când nu mai sunt în cercul familiar ar putea replica gestul cu alte persoane necunoscute, neștiind de limita personală. De aceea, se recomandă sărutarea copilului doar pe obraji sau pe frunte.

De ce unii dintre copii vorbesc mai greu?

O întârziere a vorbirii ar putea fi cauzată de o insuficiență orală, cum ar fi probleme cu limba sau palatul (bolta gurii), dar și din cauza unui fren lingual scurt (pliul de sub limbă), care poate limita mișcarea limbii.

Mulți copii cu întârzieri de vorbire au probleme orale-motorii. Acestea se întâmplă atunci când există o problemă în zonele creierului responsabile de vorbire. Acest lucru face dificilă coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a scoate sunete de vorbire. Acești copii ar putea avea și alte probleme orale-motorii, cum ar fi probleme de hrănire.

Problemele de auz pot afecta, de asemenea, vorbirea. Deci, un audiolog ar trebui să testeze auzul unui copil ori de câte ori există o problemă de vorbire. Copiii care au probleme cu auzul pot avea probleme cu rostirea, înțelegerea, imitarea și utilizarea limbajului.

Infecțiile urechii, în special infecțiile cronice, pot afecta auzul. Dar atâta timp cât există un auz normal la o ureche, vorbirea și limbajul se vor dezvolta normal.

Foto: totuldespremame.ro

Tags:
Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot