De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?

10.08.2022
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?

Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De atunci și până în prezent există peste 3.900 de echipe de nivel profesionist la nivel global. Anual au loc competiții cu echipe ale țărilor sau între cluburi. Acestea sunt urmărite de peste 3.5 miliarde de suporteri. Echipele sunt formate 11 jucători, fiecare având un număr propriu. De ce purtătorul tricoului cu numărul 10 este cel mai important în fotbal?

Care sunt cele mai folosite numere în fotbal?

fotbal

O echipă de fotbal este formată din 11 jucători pe teren. Ceilalți membri sunt reprezentați de staff astfel: jucători de rezervă, antrenorul principal, antrenorii secunzi ș.a. Cei din teren sunt îmbrăcați cu echipamente, fiecare jucător având un număr specific poziției în care joacă. Pozițiile de joc ale unei echipe de fotbal în principal sunt: portar, fundași, mijlocași, atacanți. Aceștia pot fi poziționați în diferite strategii de joc pentru ca la final meciul să fie câștigat. Cea mai utilizată strategie este denumită formația 4-3-3.

Cele mai frecvente numere de pe tricouri folosite sunt:

Numărul 1: Numărul este întotdeauna folosit de către portari. Acest număr nu a pășit niciodată în afara ariei porții. Cei mai cunoscuți fotbaliști din poartă ai tuturor timpurilor sunt italianul Gianluigi Buffon, spaniolul Iker Casillas sau neamțul Manuel Neuer.
Numărele 2-3-4-5: Aceste numere sunt utilizate în principal de către jucătorii din apărare. Nr. 2 este poziționat în lateral dreapta (RB), Nr. 3 este regăsit în partea lateral stânga (LB), numerele 4 și 5 sunt utilizate de către fundașii centrali cu scopul de a înainta și spre mijloc. Cei mai notabili jucători sunt: Cafu, Paolo Maldini, Roberto Carlos, Sergio Ramos sau Zinedine Zidane. Numărul 6 este utilizat în preponderență de către un mijlocaș defensiv sau mijlocașul de bandă.
Numărul 7 este purtat de către jucătorii din părțile extreme, dar și de unii atacanți centrali. Este unul dintre numerele clasice, printre cei mai legendari jucători cu acest număr fiind Cristiano Ronaldo sau David Beckham.
Numărul 8 este purtat de către jucătorii din mijloc care marchează goluri și au capabilitatea de crea ocazii de înscriere pentru coechipieri. Aceștia trebuie să schimbe tonul jocuri de la apărare spre atac. Cei mai importanți jucători cu numărul 8 pe tricou sunt Steven Gerrard sau Andres Iniesta.
Numărul 9 se găsește la jucătorii poziționați în partea de atac și care sunt marcatori prolifici. De obicei aceștia sunt atacanți centrali sau atacantul principal. Jucătorii emblematici care au purtat acest tricou sunt Fernando Torres sau Ronaldo Nazario.
Numărul 11 este dedicat de cele mai multe ori extremei stângi.

De ce numărul 10 este cel mai important?

În mod tradițional, tricoul cu numărul 10 este dăruit conducătorului de joc sau mijlocașului ofensiv al echipei. Este unul dintre cele mai importante tricouri, dacă nu cel mai important. Adesea, purtarea acestui număr aduce o presiune suplimentară pe umerii jucătorilor.
Totodată, Numărul 10 este purtat de cei mai valoroși jucători ai echipei. Din motive istorice, majoritatea celor care au purtat acest tricou au fost considerați cei mai buni. Printre exemple putem număra Pele, Platini, Maradona sau Lionel Messi. Acest tricou oferă prestigiu, clasă, valoare, un sentiment de superioritate și responsabilitate jucătorilor. Este cel mai respectat număr din acest sport. Cel mai adesea, 10 este numărul celor care aspiră când văd un jucător pe teren. Spre exemplu, la plecarea lui Ronaldinho de la Barcelona, brazilianul i-a înmânat tricoul cu numărul 10 lui Lionel Messi.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot