De ce le place câinilor să se uite pe geam?

21.09.2022
De ce le place câinilor să se uite pe geam?

Câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului. Loiali, docili, inteligenți sau temperamentali, aceștia au reușit să rămână în preajma oamenilor încă din Antichitate, vremuri în care au fost domesticiți. În prezent sunt recunoscute peste 350 rase de patrupezi, fiecare având specificul ei. Știm despre ei că iubesc să se joace, să mănânce… și să se uite pe geam cu orele. Una dintre cele mai comune întrebări ale stăpânilor este „De ce le place câinilor să se uite pe geam? Ce văd acolo atât de fascinant?”.

De ce scot câinii capul pe geam în timpul mersului mașinii?

câinii

Unii pot fi de talie mică, slăbuți, iar alții pot fi de talie medie sau foarte mare care ne fac să ne întrebăm cum au loc în mașină. Însă toți au ceva în comun, plăcerea nevinovată de a scoate capul pe geamul mașinii făcând-i pe alți șoferi să-și pună la îndoială maturitatea.

Deși poate părea drăguț, inclusiv pentru stăpân, această practică reprezintă un adevărat pericol pentru câine. Necuvântătoarele au un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât al oamenilor, iar atunci când scot capul pe geamul mașinii, aerul le invadează senzorii. Câinilor le place să simtă mirosuri noi, iar prin această acțiune pot asimila mai rapid totul.

Cu toate acestea, pentru a nu supune câinele la anumite pericole, este bine de știut că pasagerul mașinii poate avea grijă să-l țină în brațe pe patruped sau geamul să nu fie deschis la maximum.

De ce le place câinilor să se uite pe geam?

Stăpânii au observat un comportament uneori liniștit, alteori agitat în momentul în care câinii stăteau cu orele în fața geamurilor din casă. Majoritatea patrupedelor din ziua de astăzi sunt crescute și trăiesc în interior. Când câinii sunt singuri, plictisiți sau chiar stresați aceștia tind să privească la lumea exterioară casei.

Dacă animalul de casă are tendința de a lătra la oameni sau la animalele care trec pe stradă din fața casei, ar fi bine să existe o socializare cu animalul de companie. Un alt motiv pentru petrecerea unui timp îndelungat în fața geamului este pentru că acesta se asigură ca locuința să fie protejată de răufăcători. De aceea, majoritatea câinilor latră când văd poștașii la gard.

Medicii veterinari recomandă aducerea animalelor în preajma oamenilor sau a mediului din exterior. Acest lucru poate ajuta la învingerea anxietății câinilor.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 21 septembrie este cea de-a 264-a zi a calendarului gregorian și a 265-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 101 zile. În această zi, în anul 1939,...
Cele mai noi articole
Care sunt cele mai importante descoperiri arheologice accidentale?
Care sunt cele mai importante descoperiri arheologice accidentale?
Istoria este cel mai concret mod prin care oamenii din prezent pot învăța despre întâmplările și societățile din trecut. Teza timpului a creat una dintre cele mai interesante meserii, aceea... citește tot
Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?
Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?
Sergiu Celibidache (28 iunie/11 iulie 1912 – 14 august 1996) a fost unul dintre cei mai buni artiști din istoria României. Acesta a urmat o carieră în muzică unde a devenit dirijor și... citește tot
Ce avantaje are monarhia? De ce un stat condus de Rege sau Regină este mai stabil?
Ce avantaje are monarhia? De ce un stat condus de Rege sau Regină este mai stabil?
Monarhia este o formă de guvernare unde întreaga putere este deținută de o singură persoană, numită monarh. Aceasta este de trei tipuri: constituțională, absolută, sau electivă. Trebuie... citește tot