De ce Japonia nu este în NATO?

02.06.2023
De ce Japonia nu este în NATO?

Japonia este una dintre cele mai puternice țări din lume atât economic, cât și militar. Aceasta face parte din grupul G7 alături de Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Cu toate că este o forță mondială, din punct de vedere economic, tehnologic și militar, ”Țara Soarelui Răsare” nu face parte din NATO. De ce oare?

Ce o împiedică pe Japonia să adere la NATO?

Japonia nu face parte din NATO din două motive principale. În primul rând, după cum sugerează și numele „Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, NATO, este în esență o alianța militară pentru națiunile din regiunea Atlanticului de Nord. Situată pe marginea Pacificului, Japonia nu este eligibilă pentru aderarea la NATO din cauza locației sale geografice. Cu toate acestea, statul japonez are un parteneriat strâns cu NATO. ”Țara Soarelui Răsare” are tot felul de legături cu state care fac parte din această alianță.

Al doilea motiv principal pentru care Japonia nu face parte din NATO ține de Constituția țării. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, autoritățiile japoneze au fost obligate să adopte o politică de neutralitate și de neangajare în alianțe militare.

Constituția Japoniei stipulează clar că țara nu are voie să aibă armată sau să se desfășoare trupe militare străine pe propriul teritoriu. Ca atare, dreptul la autoapărare este unul destul de controversat, iar țara are o așa-numită Forță de Autoapărare, Japonia având interzis prin Constituție să trimită trupe proprii pentru a apăra o altă țară, potrivit jluggage.com.

Așadar, Japonia nu poate respecta exact principiul de bază al NATO, conform căruia, dacă o țară este atacată, țările membre se vor uni într-un contraatac prin dreptul la apărare colectivă. Așadar, pentru ca ”Țara Soarelui Răsare” să devină membru NATO ar trebui, în primul rând, să-și modifice Constituția astfel încât să poată respecta principiile Alianței. În ceea ce privește localizarea geografică, lucrurile pot fi negociate. Trebuie, totuși, specificat că securitatea Japoniei este garantată de către Statele Unite ale Americii.

Relații complicate cu vecinii

Japonia se află într-o regiune geografică diferită față de cea a majorității membrilor NATO. Deși securitatea regională este o preocupare importantă, țara își concentrează eforturile mai mult pe consolidarea relațiilor, în toate domeniile, cu statele din regiunea Asia-Pacific, cum ar fi Australia, Coreea de Sud și așa mai departe. Din păcate, există și tensiuni cu China și Coreea de Nord, relațiile cu aceste două țări fiind o problemă în zonă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot