De ce Japonia nu este în NATO?

02.06.2023
De ce Japonia nu este în NATO?

Japonia este una dintre cele mai puternice țări din lume atât economic, cât și militar. Aceasta face parte din grupul G7 alături de Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Cu toate că este o forță mondială, din punct de vedere economic, tehnologic și militar, ”Țara Soarelui Răsare” nu face parte din NATO. De ce oare?

Ce o împiedică pe Japonia să adere la NATO?

Japonia nu face parte din NATO din două motive principale. În primul rând, după cum sugerează și numele „Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, NATO, este în esență o alianța militară pentru națiunile din regiunea Atlanticului de Nord. Situată pe marginea Pacificului, Japonia nu este eligibilă pentru aderarea la NATO din cauza locației sale geografice. Cu toate acestea, statul japonez are un parteneriat strâns cu NATO. ”Țara Soarelui Răsare” are tot felul de legături cu state care fac parte din această alianță.

Al doilea motiv principal pentru care Japonia nu face parte din NATO ține de Constituția țării. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, autoritățiile japoneze au fost obligate să adopte o politică de neutralitate și de neangajare în alianțe militare.

Constituția Japoniei stipulează clar că țara nu are voie să aibă armată sau să se desfășoare trupe militare străine pe propriul teritoriu. Ca atare, dreptul la autoapărare este unul destul de controversat, iar țara are o așa-numită Forță de Autoapărare, Japonia având interzis prin Constituție să trimită trupe proprii pentru a apăra o altă țară, potrivit jluggage.com.

Așadar, Japonia nu poate respecta exact principiul de bază al NATO, conform căruia, dacă o țară este atacată, țările membre se vor uni într-un contraatac prin dreptul la apărare colectivă. Așadar, pentru ca ”Țara Soarelui Răsare” să devină membru NATO ar trebui, în primul rând, să-și modifice Constituția astfel încât să poată respecta principiile Alianței. În ceea ce privește localizarea geografică, lucrurile pot fi negociate. Trebuie, totuși, specificat că securitatea Japoniei este garantată de către Statele Unite ale Americii.

Relații complicate cu vecinii

Japonia se află într-o regiune geografică diferită față de cea a majorității membrilor NATO. Deși securitatea regională este o preocupare importantă, țara își concentrează eforturile mai mult pe consolidarea relațiilor, în toate domeniile, cu statele din regiunea Asia-Pacific, cum ar fi Australia, Coreea de Sud și așa mai departe. Din păcate, există și tensiuni cu China și Coreea de Nord, relațiile cu aceste două țări fiind o problemă în zonă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot