De ce își fac romii palate și nu case normale?

09.05.2022
De ce își fac romii palate și nu case normale?

Țiganii au venit în Europa din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Aceștia au ajuns pentru primadată pe Bătrânul Continent în Evul Mediu. În Țările Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească), ţiganii apar menţionaţi în premieră în veacul al XIV-lea.

Romii au fost secole de-a rândul un popor nomad, fără un loc stabil. Mulți dintre ei nu au avut case și stăteau în corturi la marginile satelor. La începuturi, aceștia nu erau interesați de case, romii și-au dorit să investească într-un lucru mic ca greutate, dar extrem de valoros, așa cum este aurul.

Vremurile s-au schimbat și astăzi, țiganii aleg să-și construiască locuințe fabuloase, menite să iasă în evidență. Totuși, de ce își fac palate și nu case normale?

„Casele mari sunt o răzbunare”

„Casele mari sunt ca o răzbunare pentru ceea ce n-au avut bunicii și străbunicii noștri. Noi, generația mai tânără, putem avea o viață normală”, a declarat un lider al romilor pentru canalul de YouTube al lui Mircea Bravo.

De obicei, palatele din România în care locuiesc țiganii au zeci de camere. În plus, familiilor țigănești le place să epateze, astfel, cu cât casa este mai mare, cu atât familia care locuiește acolo este mai înstărită.

Câți romi sunt în România?

Conform datelor oficiale, la recensământul din anul 2011, în România au fost numărați 621.573 de persoane de etnie rromă (adică 3% din totalul populației). Totuși, se pare că în mod neoficial sunt aproape 2 milioane de țigani, pentru că mulți refuză să-și recunoască originile de teama discriminării.

Casa tiganeasca

De ce țiganii se numesc romi?

Termenul de „rom” este vechi de peste 200 de ani și este un cuvânt al limbii rromani, folosit pentru desemnarea apartenenţei etnice. În anul 1837, în plin proces de dezrobire a țiganilor, Mihail Kogălniceanu folosea termenul de rom. După un proces ce a durat zeci de ani, pe 20 februarie 1856 a fost eliberată din sclavie ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari.

Substantivul a intrat în mod oficial în limba română în anul 1933 când G.A. Lăzurică a înfiinţat „Uniunea Generală a Romilor din România”. În perioada comunistă, termenul nu a fost prea folosit în România.

În anul 1993, Consiliul Europei recomanda folosirea termenului „rom” în locul substantivului „țigan”.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot