De ce își execută Iran proprii cetățeni?

15.12.2022
De ce își execută Iran proprii cetățeni?

Iranul este unul dintre cele mai restrictive state de pe Terra. Regimul de la Teheran este cunoscut pentru modul în care împiedică manifestanții prin orice mijloace. Recent, protestele din Iran au readus în prim-plan pedeapsa capitală. De ce recurge Iranul la execuții în masă?

De ce protestează cetățenii din Iran?

Iran

În data de 13 septembrie 2022, o tânără în vârstă de 22 de ani pe nume Mahsa Amini a fost arestată a Teheran. Motivul invocat de către „poliția morală” a fost că ar fi încălcat regulile stricte ale statului de a purta hijabul. Informațiile de după arestare arată că ofițerii au agresat-o fizic, bătând-o cu bastonul în cap. Imaginile arătate de către autorități care au spus că tânăra a suferit, de fapt, un atac de cord i-a înfuriat pe iranieni. Furia, frica și speranța i-au făcut pe oameni să iasă în străzi, cu toate că regimul nu tolerează aceste manifestații.

De atunci au avut loc mai multe manifestații în care au fost cerute libertăți din partea statului. Unii au avut curajul chiar să ceară și răsturnarea regimului. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la Revoluția din 1979. Este arhicunoscut modul în care Iranul tratează femeile, astfel că poziția lor de această dată a luat prin surprindere autoritățile.

„Femeie, viață, libertate.”

„Moarte dictatorului.” – au scandat Ayatollahului.

Liderul suprem al țării a acuzat oficial Statele Unite ale Americii și Israel, dușmani ai Iranului, că au orchestrat revoltele. Conform analizelor, cel puțin 326 de persoane, dintre care 43 de copii, au fost uciși de către forțele de securitate. Răspunsul autorităților a fost să condamne la moarte protestatarii, astfel că au început arestările în masă.

Prima execuție a avut loc pe 8 noiembrie, când Mohsen Shekari a fost spânzurat. După execuție, televiziunea de stat a difuzat secvențe din sala de judecată și părți din proces, însă la final a fost acuzat de „moharebeh”, adică „război împotriva lui Dumnezeu”.

În ce țări este legală pedeapsa cu moartea?

Chiar dacă cele mai multe state au renunțat la pedeapsa cu moartea, există și câteva exemple, unele chiar notabile. Recent, a fost consemnat faptul că în total mai există 55 de țări în care pedeapsa cu moartea a rămas legală. Cele mai importante din această listă lungă sunt:

Cel mai important exemplu din listă este Statele Unite ale Americii. Un total de 27 de state federale mențin pedeapsa capitală legală. Alte 23 de state au interzis pedeapsa cu moartea, iar 3 (California, Oregon, Pennsylvania) au statut special, în care există un moratoriu.

Foto: Bbc.com & Foreignpolicy.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot