De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

15.11.2021
De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

Elveția sau Confederația Elvețiană este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Spre deosebire de multe țări, Elveția nu a avut o capitală reală mulți ani. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă multă vreme a fost o confederație, o asociație de cantoane independente grupate într-o entitate mai mare, dar fără unitate administrativă reală.

De la crearea Confederației în 1291 până în 1798, capitala Elveției a fost, practic, locul unde Dieta Federală, membri ai cantoanelor s-au întâlnit și au discutat probleme comune. Această locație nu a fost fixă, astfel că Dieta s-a constituit de-a lungul anilor la Zurich, Lucerna, Baden, Frauenfeld și chiar Constance, care nu făcea parte din Confederație.

După invazia lui Napoleon din 1798, scurta Republică Elvețiană (1798-1803) și-a transformat în practică ideile centralizatoare prin stabilirea unei capitale pentru noul stat, inițial la Aarau și apoi la Lucerna. Aceste două eforturi au durat doar câteva luni.

Pentru a pune capăt necazurilor care zguduiau Republica Elvețiană, Napoleon a restabilit conceptul de cantoane autonome. Astfel că, Dieta Federală a fost formată din șase cantoane (Fribourg, Solothurn, Lucerna, Berna, Zurich și Basel). Ulterior, au rămas doar trei zone principale: Zurich, Lucerna și Berna.

Când a devenit Berna capitala Elveției?

Când statul federal elvețian a fost creat în 1848, a reapărut problema unei capitale. La 28 noiembrie 1848, majoritatea membrilor noului Parlament Federal s-au pronunțat în favoarea Bernei, înaintea orașelor Zurich și Lucerna. Geneva nu a fost niciodată în această cursă.

Politicienii elvețieni de la acea vreme nu au vrut să acorde prea multă greutate orașului Zurich, care era puterea economică a țării. Lucerna era, de asemenea, exclusă, fiindcă s-a opus vehement creării unui stat federal. Drept urmare, Berna a reprezentat cea mai bună soluție, deoarece a oferit o locație centrală, a sprijinit cantoanele francofone și a dat în folosință imobile gratuite.

Așadar, Berna a devenit capitala Elveției, aici găsindu-se Parlamentul și Guvernul țării, dar și ambasadele statelor cu care se menține o legătură diplomatică. Mulți oameni sunt surprinși când aud că Berna este capitala Elveției. Cu siguranță, Zurich-ul industrial sau Geneva internațională ar fi mai logice, dar tocmai pentru a evita concentrarea puterii într-o singură regiune Berna a fost aleasă drept „oraș federal” în urmă cu peste 170 de ani.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot