De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

15.11.2021
De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

Elveția sau Confederația Elvețiană este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Spre deosebire de multe țări, Elveția nu a avut o capitală reală mulți ani. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă multă vreme a fost o confederație, o asociație de cantoane independente grupate într-o entitate mai mare, dar fără unitate administrativă reală.

De la crearea Confederației în 1291 până în 1798, capitala Elveției a fost, practic, locul unde Dieta Federală, membri ai cantoanelor s-au întâlnit și au discutat probleme comune. Această locație nu a fost fixă, astfel că Dieta s-a constituit de-a lungul anilor la Zurich, Lucerna, Baden, Frauenfeld și chiar Constance, care nu făcea parte din Confederație.

După invazia lui Napoleon din 1798, scurta Republică Elvețiană (1798-1803) și-a transformat în practică ideile centralizatoare prin stabilirea unei capitale pentru noul stat, inițial la Aarau și apoi la Lucerna. Aceste două eforturi au durat doar câteva luni.

Pentru a pune capăt necazurilor care zguduiau Republica Elvețiană, Napoleon a restabilit conceptul de cantoane autonome. Astfel că, Dieta Federală a fost formată din șase cantoane (Fribourg, Solothurn, Lucerna, Berna, Zurich și Basel). Ulterior, au rămas doar trei zone principale: Zurich, Lucerna și Berna.

Când a devenit Berna capitala Elveției?

Când statul federal elvețian a fost creat în 1848, a reapărut problema unei capitale. La 28 noiembrie 1848, majoritatea membrilor noului Parlament Federal s-au pronunțat în favoarea Bernei, înaintea orașelor Zurich și Lucerna. Geneva nu a fost niciodată în această cursă.

Politicienii elvețieni de la acea vreme nu au vrut să acorde prea multă greutate orașului Zurich, care era puterea economică a țării. Lucerna era, de asemenea, exclusă, fiindcă s-a opus vehement creării unui stat federal. Drept urmare, Berna a reprezentat cea mai bună soluție, deoarece a oferit o locație centrală, a sprijinit cantoanele francofone și a dat în folosință imobile gratuite.

Așadar, Berna a devenit capitala Elveției, aici găsindu-se Parlamentul și Guvernul țării, dar și ambasadele statelor cu care se menține o legătură diplomatică. Mulți oameni sunt surprinși când aud că Berna este capitala Elveției. Cu siguranță, Zurich-ul industrial sau Geneva internațională ar fi mai logice, dar tocmai pentru a evita concentrarea puterii într-o singură regiune Berna a fost aleasă drept „oraș federal” în urmă cu peste 170 de ani.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot