De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

15.11.2021
De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

Elveția sau Confederația Elvețiană este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Spre deosebire de multe țări, Elveția nu a avut o capitală reală mulți ani. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă multă vreme a fost o confederație, o asociație de cantoane independente grupate într-o entitate mai mare, dar fără unitate administrativă reală.

De la crearea Confederației în 1291 până în 1798, capitala Elveției a fost, practic, locul unde Dieta Federală, membri ai cantoanelor s-au întâlnit și au discutat probleme comune. Această locație nu a fost fixă, astfel că Dieta s-a constituit de-a lungul anilor la Zurich, Lucerna, Baden, Frauenfeld și chiar Constance, care nu făcea parte din Confederație.

După invazia lui Napoleon din 1798, scurta Republică Elvețiană (1798-1803) și-a transformat în practică ideile centralizatoare prin stabilirea unei capitale pentru noul stat, inițial la Aarau și apoi la Lucerna. Aceste două eforturi au durat doar câteva luni.

Pentru a pune capăt necazurilor care zguduiau Republica Elvețiană, Napoleon a restabilit conceptul de cantoane autonome. Astfel că, Dieta Federală a fost formată din șase cantoane (Fribourg, Solothurn, Lucerna, Berna, Zurich și Basel). Ulterior, au rămas doar trei zone principale: Zurich, Lucerna și Berna.

Când a devenit Berna capitala Elveției?

Când statul federal elvețian a fost creat în 1848, a reapărut problema unei capitale. La 28 noiembrie 1848, majoritatea membrilor noului Parlament Federal s-au pronunțat în favoarea Bernei, înaintea orașelor Zurich și Lucerna. Geneva nu a fost niciodată în această cursă.

Politicienii elvețieni de la acea vreme nu au vrut să acorde prea multă greutate orașului Zurich, care era puterea economică a țării. Lucerna era, de asemenea, exclusă, fiindcă s-a opus vehement creării unui stat federal. Drept urmare, Berna a reprezentat cea mai bună soluție, deoarece a oferit o locație centrală, a sprijinit cantoanele francofone și a dat în folosință imobile gratuite.

Așadar, Berna a devenit capitala Elveției, aici găsindu-se Parlamentul și Guvernul țării, dar și ambasadele statelor cu care se menține o legătură diplomatică. Mulți oameni sunt surprinși când aud că Berna este capitala Elveției. Cu siguranță, Zurich-ul industrial sau Geneva internațională ar fi mai logice, dar tocmai pentru a evita concentrarea puterii într-o singură regiune Berna a fost aleasă drept „oraș federal” în urmă cu peste 170 de ani.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot