De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

15.11.2021
De ce Elveția nu a avut capitală? Când a devenit Berna capitala Elveției?

Elveția sau Confederația Elvețiană este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Spre deosebire de multe țări, Elveția nu a avut o capitală reală mulți ani. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă multă vreme a fost o confederație, o asociație de cantoane independente grupate într-o entitate mai mare, dar fără unitate administrativă reală.

De la crearea Confederației în 1291 până în 1798, capitala Elveției a fost, practic, locul unde Dieta Federală, membri ai cantoanelor s-au întâlnit și au discutat probleme comune. Această locație nu a fost fixă, astfel că Dieta s-a constituit de-a lungul anilor la Zurich, Lucerna, Baden, Frauenfeld și chiar Constance, care nu făcea parte din Confederație.

După invazia lui Napoleon din 1798, scurta Republică Elvețiană (1798-1803) și-a transformat în practică ideile centralizatoare prin stabilirea unei capitale pentru noul stat, inițial la Aarau și apoi la Lucerna. Aceste două eforturi au durat doar câteva luni.

Pentru a pune capăt necazurilor care zguduiau Republica Elvețiană, Napoleon a restabilit conceptul de cantoane autonome. Astfel că, Dieta Federală a fost formată din șase cantoane (Fribourg, Solothurn, Lucerna, Berna, Zurich și Basel). Ulterior, au rămas doar trei zone principale: Zurich, Lucerna și Berna.

Când a devenit Berna capitala Elveției?

Când statul federal elvețian a fost creat în 1848, a reapărut problema unei capitale. La 28 noiembrie 1848, majoritatea membrilor noului Parlament Federal s-au pronunțat în favoarea Bernei, înaintea orașelor Zurich și Lucerna. Geneva nu a fost niciodată în această cursă.

Politicienii elvețieni de la acea vreme nu au vrut să acorde prea multă greutate orașului Zurich, care era puterea economică a țării. Lucerna era, de asemenea, exclusă, fiindcă s-a opus vehement creării unui stat federal. Drept urmare, Berna a reprezentat cea mai bună soluție, deoarece a oferit o locație centrală, a sprijinit cantoanele francofone și a dat în folosință imobile gratuite.

Așadar, Berna a devenit capitala Elveției, aici găsindu-se Parlamentul și Guvernul țării, dar și ambasadele statelor cu care se menține o legătură diplomatică. Mulți oameni sunt surprinși când aud că Berna este capitala Elveției. Cu siguranță, Zurich-ul industrial sau Geneva internațională ar fi mai logice, dar tocmai pentru a evita concentrarea puterii într-o singură regiune Berna a fost aleasă drept „oraș federal” în urmă cu peste 170 de ani.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot