De ce dorm caii în picioare?

25.02.2020
De ce dorm caii în picioare?

Originar din Europa și Asia, calul este răspândit în prezent pe toate continentele. El provine din trei strămoși: cal diluvial (Equus robustus), cal mongol (Equus przewalski) și cal tarpanic (Equus gmelini). În lume există mai multe rase de cai: pentru călărie, tracțiune și samar.

Calul este un animal incredibil, el poate ține minte toată viața dacă cineva s-a purtat frumos sau urât cu el, conform specialiștilor. Anatomia cailor le permite să se folosească de viteză pentru a scăpa de eventualii prădători.

Dorm caii in picioare?

Multă lume se întreabă cum doarme un cal din picioare, însă întrebarea este doar pe jumătate adevărată. Calul are scris în ADN să fie pregătit să fugă atunci când este atacat. Fiind un animal masiv, sculatul de jos este mai greoi, astfel că ațipește din picioare.

În felul acesta, calul este pregătit mereu să fugă de prădători. El poate ațipi în picioare, fiind ajutat prin aparatul de ședere, un sistem special de tendoane și ligamente care permit unui cal să blocheze articulațiile majore din picioare. Calul se poate apoi relaxa și ațipi fără să-i fie frică să cadă.

Cu toate acestea, atunci când calul are nevoie de somn profund, el se pune jos, de obicei, pentru o serie de intervale scurte în care se ridică aproximativ de două-trei ore pe zi.

Curiozități despre cal:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot