Emoționanta poveste a lui Nietzsche și a calului din Torino. Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

01.11.2022
Emoționanta poveste a lui Nietzsche și a calului din Torino. Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

Friedrich Wilhelm Nietzsche (15 octombrie 1844 – 25 august 1900) a fost unul dintre marii gânditori germani. Filozofia sa fost studiată îndelung de critici, multe dintre scrisorile lăsate de acesta în urmă arătând ca fiind un partizan convins al nazismului. Surprinzător, însă lucrurile nu au stat deloc așa. Ba mai mult, Nietzsche era un bărbat extrem de empatic.

Filozoful german a avut o viață dificilă, în special după ce s-a îmbolnăvit. Cu toate că multă vreme s-a spus că germanul a murit de sifilis, datele recente au arătat că Nietzsche a avut un cancer la cap cu dezvoltare lentă. Doctorul Leonard Sax a lansat această ipoteză în anul 2003, fiindcă dacă ar fi suferit de sifilis germanul ar fi trebuit să moară într-un interval de 18 până la 24 de luni, însă Nietzsche a trăit încă 11 ani după prima criză.

Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

În data de 3 ianuarie 1889 filozoful a avut prima cădere nervoasă, fiind internat ulterior într-un sanatoriu. Se spune că după acest episod Nietzsche nu și-a mai revenit complet niciodată. În jurul evenimentului care a declanșat boala gânditorului german s-a creat o adevărată anecdotă, relatată pe larg în presa vremii.

Se spune că în acea zi de iarnă Nietzsche se plimba pe străzile din Torino când a văzut cum un stăpân își biciuia calul, fiindcă nu voia să mai meargă. Filozoful a fost profund impresionat de această situație și s-a dus direct la cal luându-l de gât pentru a îl împiedica pe stăpân să mai bată animalul. Ulterior, filozoful a izbucnit în lacrimi și a căzut la pământ.

Oamenii legii au vrut să îl aresteze pe Nietzsche, însă prietenul său a intervenit și a reușit să împiedice încătușarea lui. Se crede că acesta a fost momentul care a declanșat nebunia filozofului, fiindcă în următoarele două zile a stat singur pe canapea într-o stare vegetativă.

Dumnezeu a murit, a fost una dintre replicile celebre rămase în istorie ale filozofului.

Sora lui Nietzsche a redactat scrisori în numele filozofului

După căderea nervoasă din Torino, gânditorul german a rămas profund afectat și a început să redacteze scrisori prietenilor semnându-se „Dionysos” sau „Cel răstignit”. Filozoful a trăit ultimii 10 ani din viață într-o stare catatonică.

Dragul meu prieten Georg! După ce m-ai descoperit, nu a fost mare ispravă să mă găseşti. Acum, problema este cum să mă pierzi. Răstignitul, îi scria Nietzsche criticului literar danez, Georg Brandes, pe 4 ianuarie 1889, citat de thenietzschechannel.com.

Multe dintre scrisorile gânditorului german au fost completate de sora sa, Elisabeth Forster- Nietzsche. Aceasta a fost o susținătoare înflăcărată a lui Adolf Hitler și a făcut în așa fel încât să pară că și fratele ei a fost adeptul concepției de extremă-dreapta, se arată pe site-ul thevintagenews.com.

Făcea orice putea: spunea poveşti despre Nietzsche, scria scrisori false în numele fratelui ei şi aşa mai departe pentru a-l face pe Nietzsche să pară că a fost un gânditor de extremă dreapta, a afirmat Christian Niemeyer, editorul volumului ”The Nietzsche Encyclopedia”.

Foto: saatchiart.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising