Emoționanta poveste a lui Nietzsche și a calului din Torino. Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

01.11.2022
Emoționanta poveste a lui Nietzsche și a calului din Torino. Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

Friedrich Wilhelm Nietzsche (15 octombrie 1844 – 25 august 1900) a fost unul dintre marii gânditori germani. Filozofia sa fost studiată îndelung de critici, multe dintre scrisorile lăsate de acesta în urmă arătând ca fiind un partizan convins al nazismului. Surprinzător, însă lucrurile nu au stat deloc așa. Ba mai mult, Nietzsche era un bărbat extrem de empatic.

Filozoful german a avut o viață dificilă, în special după ce s-a îmbolnăvit. Cu toate că multă vreme s-a spus că germanul a murit de sifilis, datele recente au arătat că Nietzsche a avut un cancer la cap cu dezvoltare lentă. Doctorul Leonard Sax a lansat această ipoteză în anul 2003, fiindcă dacă ar fi suferit de sifilis germanul ar fi trebuit să moară într-un interval de 18 până la 24 de luni, însă Nietzsche a trăit încă 11 ani după prima criză.

Ce a făcut filozoful când un cal a fost biciuit în fața sa?

În data de 3 ianuarie 1889 filozoful a avut prima cădere nervoasă, fiind internat ulterior într-un sanatoriu. Se spune că după acest episod Nietzsche nu și-a mai revenit complet niciodată. În jurul evenimentului care a declanșat boala gânditorului german s-a creat o adevărată anecdotă, relatată pe larg în presa vremii.

Se spune că în acea zi de iarnă Nietzsche se plimba pe străzile din Torino când a văzut cum un stăpân își biciuia calul, fiindcă nu voia să mai meargă. Filozoful a fost profund impresionat de această situație și s-a dus direct la cal luându-l de gât pentru a îl împiedica pe stăpân să mai bată animalul. Ulterior, filozoful a izbucnit în lacrimi și a căzut la pământ.

Oamenii legii au vrut să îl aresteze pe Nietzsche, însă prietenul său a intervenit și a reușit să împiedice încătușarea lui. Se crede că acesta a fost momentul care a declanșat nebunia filozofului, fiindcă în următoarele două zile a stat singur pe canapea într-o stare vegetativă.

Dumnezeu a murit, a fost una dintre replicile celebre rămase în istorie ale filozofului.

Sora lui Nietzsche a redactat scrisori în numele filozofului

După căderea nervoasă din Torino, gânditorul german a rămas profund afectat și a început să redacteze scrisori prietenilor semnându-se „Dionysos” sau „Cel răstignit”. Filozoful a trăit ultimii 10 ani din viață într-o stare catatonică.

Dragul meu prieten Georg! După ce m-ai descoperit, nu a fost mare ispravă să mă găseşti. Acum, problema este cum să mă pierzi. Răstignitul, îi scria Nietzsche criticului literar danez, Georg Brandes, pe 4 ianuarie 1889, citat de thenietzschechannel.com.

Multe dintre scrisorile gânditorului german au fost completate de sora sa, Elisabeth Forster- Nietzsche. Aceasta a fost o susținătoare înflăcărată a lui Adolf Hitler și a făcut în așa fel încât să pară că și fratele ei a fost adeptul concepției de extremă-dreapta, se arată pe site-ul thevintagenews.com.

Făcea orice putea: spunea poveşti despre Nietzsche, scria scrisori false în numele fratelui ei şi aşa mai departe pentru a-l face pe Nietzsche să pară că a fost un gânditor de extremă dreapta, a afirmat Christian Niemeyer, editorul volumului ”The Nietzsche Encyclopedia”.

Foto: saatchiart.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot